HP ще намали зависимостта си от покупки на нови компании и ще заложи преди всичко на „органично” вътрешно развитие, като акцентът ще бъде поставен върху изследванията и разработките (R&D). Това става ясно от дискусиите по време на ежегодната среща на ръководството на ИТ гиганта с акционерите, за която съобщава Electronista.

Мег Уитман начерта нова визия за развитието на HP, основана на вътрешни ресурси и създаване на принципно нови продукти

CEO-то Мег Уитман обеща големи промени в областта на принтерите, сървърите и други подразделения на компанията. И те вече са факт. Компанията обяви, че обединява подразделението за устройства за печат (IPG) с това за персонални компютри (PSG) в нова структура Printing and Personal Systems Group начело с Тод Брадли, който от 2005 г. е изпълнителен директор на PSG. Вайомеш Йоши, шефът на IPG, излиза в пенсия сред 31-годишна успешна кариера в НР.

Очаква се обединението на двете бизнес звена да подобри маркетинговата стратегия на компанията, веригите за доставки и нивото на обслужване. Промените ще доведат също до оптимизиране на разходите и освобождаване на повече средства за инвестиции в развитие на бизнеса.

На събранието с акционерите е било предложено HP да създаде магазинна мрежа, подобно на Apple, за да могат клиентите веднага да купуват новите устройства. Приоритет за Мег Уитман обаче е развитието на сайтовете, откъдето потребителите по-удобно и бързо да пазаруват. Според нея, HP трябва не само да развива еволюционно своите продукти, но и да създава принципно нови категории устройства или фундаментално да промени съществуващите.

Същевременно, подразделението на HP за работа с големи международни клиенти (Global Accounts Sales) влиза в състава на новата структура за корпоративни решения HP Enterprise Group, заедно с подразделенията за корпоративни сървъри, системи за съхранение на данни, мрежови решения и технологична поддръжка. Начело на новото подразделение застава Дейв Донатели.