Диетите без особено основание са най-популярният начин за отслабване. Те вече са толкова много, че едва ли е възможно да се изброят. Но коя от тях е наистина ефективната и щадяща здравето.

Някои диети ни призовават да ядем, когато си поискаме, или ни примамват с обещанието за отслабване с минимум усилия. За съжаление най-често след 1-2 седмици желаещият да отслабне се разочарова и се връща към предишния си режим на хранене, измъчван от въпроса “Струваха ли си всички тези лишения?”.

За да се предпазите от такова разочарование, по-долу ви предлагаме обзор на някои диетични планове, които, според мнението на повечето диетолози, е най-добре да избягвате:

1. Монодиетите

Към тях се отнасят например:

- диетата с грейпфрут;

- суровоядството;

- временното строго вегетарианство;

- ниско въглехидратна диета.

Всички диети от този тип изискват силно ограничаване и употреба дълго време само един вид продукти. А в организма ни трябва да постъпват много микроелементи, което е възможно само чрез пълноценното и разнообразно хранене.

Първоначалното впечатление за монодиетите е, че наистина работят. Но след известно време ефектът от тях изчезва. Разбира се, може и да отслабнете с няколко килограма, ако ядете само плодове и зеленчуци, но какво количество от тях може да изяде човек, който спазва тази диета всеки ден? А и дали организмът му ще получи всички необходими за нормалното си функциониране вещества?

Физическото здраве се нуждае от разнообразно хранене, а психичното – от приемането на любими ястия.

2. Прочистващи диети

Към тях се отнасят:

- т.нар. диета за “супер прочистване” – любима диета на много холивудски звезди, които употребяват например 10 дни коктейл от лимонов сок и кленов сироп;

- диетата “Алилуя” – употребата само на сурови органични продукти;

- 9-дневната прочистваща диета “Кафяв ориз” – употреба на неочистен ориз, сушени плодове и зеленчуци.

Такова екстремно хранене има за цел да прочисти организма от шлаката и да нормализира хормоналните нива.

Диетолозите обаче го смятат за абсурдно и неоправдано, тъй като няма научна обосновка.

Бъбреците, черният дроб и имунната система са най-добрите “санитари”, които защитават организма и го прочистват от токсините. По правило в нормална ситуация те не се нуждаят от допълнителна помощ под формата на различни диети.

Прочистващите диети са истински силен стрес за организма. След тяхното спазване той се нуждае от продължително възстановяване. Освен това наблюденията показват, че ефектът от тях не е продължителен.

3. Необичайни продукти

Диетите се основават на употребата на доста необичайни за организма продукти:

- ябълков оцет;

- хранителни добавки;

- екзотични продукти;

- зелен чай;

- пълна замяна на чистата вода с вода + фруктоза.

Например диетата, която изисква по време на всяко хранене да се приема ябълков оцет, е доста известна. Твърди се, че тя способства за активизиране на обмяната на веществата.

Желаещите на всяка цена да се отърват от наднормените килограми търсят различни “чудодейни” продукти, независимо от цената им. За тяхно съжаление чудеса няма. Нито една добавка към храната не е способна да “излекува” затлъстяването.

Ефектът от тези диети трае точно толкова време, колкото ги спазвате. Рано или късно обаче ще се върнете към предишното си хранене и след не много време – към предишните си килограми. Но може би с някакъв здравословен проблем...

4. Ниско калорични диети

Такива са например:

- вегетарианската диета – употребата само на пресни плодове зеленчуци и соеви продукти;

- т.нар. холивудска диета – трае 1-2 дни, през които се пие специално приготвен сок;

- диетата за “супер прочистване”.

По своята същност всички тези диети включват в себе си гладуване. Постите за много хора наистина са културна и религиозна традиция, но въздържанието от храна, целящо отслабване, може да доведе до обратния ефект.

При спазването на ниско калорична диета организмът страда от постоянен глад и се опитва да да се настрои към това състояние. Като резултат се забавя обмяната на веществата. Когато се върнете към нормалното си хранене, организмът не може да се пренастрои достатъчно бързо и започва натрупване на килограми.

Затова като цяло диетолозите смятат, че такива диети способстват за упадъка на силите и за влошаване на настроението.

Диета, която обещава отслабване с 3-6 кг за 1 седмица е напълно неправдоподобна!

5. Твърде хубаво, за да е истина

Към тази категория спадат всички диети, които са основани на нова току- що открита “тайна за отслабване”: “най-новата супер диета”, блиц-диета, за която още никой не знае”, “диета, основана на последните постижения на науката”.

Всъщност тези диети обикновено противоречат на общопризнатите научни данни и препоръчваните правила. В повечето случаи те са просто рекламен ход.

Псевдоспециалисти убеждават клиентите си в чудодейните свойства на обикновени продукти, а в някои случаи предлагат свои “рецепти”. Добре ще е, ако подобна диета поне не навреди на здравето ви!

При всички случаи обаче най-важното е: не се надявайте на съществуването на вълшебно средство за отслабване. Най-добрата диета е балансираното, разнообразно и умерено хранене. Не случайно в много езици думата диета на първо място означава именно хранене.