Samsung придоби наскоро лиценз от ARM Holdings за 64-битови процесори с архитектура Cortex-A57 и Cortex-A53. Тази стъпка бе възприета от анализаторите като намерение на компанията да произвежда високоефективни сървърни чипове.

ARM процесорите с 64-разрядна архитектура могат да се използват не само в сървъри, но и във високопроизводителни мобилни устройства. Samsung вече внедрява ARM чипове с ядро Cortex-A15 в устройства като Google Nexus 10 и новото поколение "хромбуци" - това са чиповете Exynos 5 Dual.

Сървърните ARM процесори могат да се окажат по-печеливш бизнес за Samsung, отколкото подобни чипове за смартфони и таблети, коментира анализаторът Дин Маккерън от Mercury Research, отчитайки солидния опит на корейската компания в производството на компютърни компоненти като твърди дискове, памети и процесори.

Samsung произвежда също DRAM памети за x86 сървъри. Според Маккерон, компанията би могла да постигне растеж на продажбите, като предлага комплексни решения, вкл. чипове, памети и други компоненти.

Интересът на Samsung към сървърния пазар се потвърждава косвено от скорошното акостиране в компанията на Пат Патла, който заемаше поста генерален мениджър и вицепрезидент на AMD по сървърни процесори. Освен това корейската корпорация нае опитни специалисти по проектиране на процесори за центъра си в Остин, Тексас.

Не само Samsung се интересува от сървърните разработки на база ARM. Планове в тази област имат компаниите Nvidia, Applied Micro, Calxeda, Marvell, Facebook, Dell, HP и Red Hat.

ARM процесорите могат да намерят приложение, на първо място, в енергийноефективни сървъри, популярността на които расте постоянно. Според анализатори, 64-битови ARM сървъри ще се появят на пазара през 2014 г.