Заради трудностите, пред които е изправен държавният бюджет за 2010-та година, правителството е гласувало намаляването на еднократната помощ за майки на близнаци и премахването на еднократната помощ за майки-студентки.

Това обясни заместник-министърът на труда Христина Митрева, цитирана то БНР.

През 2009-та година майките на близнаци получаваха еднократно по 1200 лева, а майките-студентки - по 2880 лева. През 2010-та година майките на близнаци ще получават 600 лева, а студентките няма да имат право на еднократната помощ.

Министерството предлага и въвеждане на подоходен тест при отпускането на социални помощи предлага. Промените в Закона за социалното подпомагане и Закона за интеграция на хората с увреждания ще бъдат обсъдени от Националния съвет за тристранно сътрудничество и внесени за гласуване в парламента.

Подоходният критерий ще важи за социалните помощи, отпускани по Закона за социалното подпомагане и за месечните добавки за социална интеграция, които получават хората с увреждания.

По думите на Митрева всички държави в Европейския съюз прилагат подоходен и имуществен тест при отпускане на социални помощи.