До 14 дни ще бъдат изготвени документите, за да бъдат финансирани дейностите по възстановяване на нарушените пътища и сгради, съобщи областният управител на Кюстендил Любомир Анчев по повод водния инцидент с река Бистрица. Проведе се и заседание на Антикризисния щаб. От утре продължава възстановяването на главен път Кюстендил - Гюешево, увери той. Според Анчев е наложително да бъдат изчистени коритото и наносите на река Бистрица, за да не се повтори този инцидент.

"Преди две седмици е направена инспекция на коритата на реките от страна на Гражданска защита, РИОСВ и Басейнова дирекция. В докладите им има критични точки, но те не са били предпоставка на случилото се вчера. При тази голяма вълна на водата, където и да беше, това щеше да се случи", заяви Анчев.

В момента специалисти от община Кюстендил обследват черен път в близост до село Ръсово, който да се използва временно до възстановяването на пропадналият мост.

Три забележки е имал областният управител за вчерашната акция на службите. Според него е трябвало да има единно ръководство и координация, второ - информацията, която се е изнасяла, е била неточна и трето - постоянното присъствие на граждани без да имат работа там.

От две реки - Лева и Орлова - не постъпва вода в Пречиствателна станция - Жиленци заради прекъснати водопроводи от прeлялата река Бистрица. С днешна дата водният режим в Кюстендил е отменен, каза управителят на "Кюстендилска вода".

30 служители на Областната дирекция на МВР в Кюстендил да бъдат наградени за перфектно изпълнени задачи по строително-възстановителните работи в района на моста над река Бистрица в село Гърляно, предложи директорът комисар Георги Джоглев на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.