Университетската болница "Св. Анна" или по-известна като Окръжна болница осъди Националната здравноосигурителна каса за 187 хиляди лева забавени плащания. Решението е взето от Софийския градски съд и след това потвърдено от Апелативния съд в София.

Сумата, която касата трябва да плати, е по лихви за забавени плащания с повече от шест месеца по договора със здравното заведение.

В Апелативния съд от НЗОК оспорвали с мотива, че имат ограничен бюджет и недостиг на средства. И двете инстанции обаче отхвърлят аргументите, като се позовават на Закона за задълженията и договорите и на Националния рамков договор, според които лихвите са дължими независимо от дефицита на средства. Освен лихвите, касата ще трябва да плати и 11 500 лв. за разноски по делото.

До края на годината дефицитът в касата се очертава на няколко стотици милиони левове, което вече води до големи забавяния в разплащатанията към лечебните заведения.

Заради конфликта около отлаганата актуализация на бюджета на фонда, Българският лекарски съюз призова всички болници да заведат дела за сумите, които не са получили навреме и обяви, че лекарите в скоро време ще решат дали ще организират активни стачки заради хаоса в здравната система.