Лекарите да организират мълчалив протест във връзка със зачестилите побои над медицински лица. За това призова Тотко Найденов, председател на пловдивското лекарско общество.

Във връзка със зачестилите побои над дежурни лекари и сестри от страна на близки на техни пациенти, призовавам премиера, министрите на вътрешните работи и на правосъдието да обсъдят тежкото инкриминиране на подобни престъпления и предприемането на сурови санкции в Наказателния кодекс срещу тях, посочва в своя декларация Найденов.

Той добавя, че е намерил имената на над 100 лекари и над 10 медицински сестри, починали при изпълнение на служебния си дълг.

В тази връзка Найденов изтъква, че това прави медицинската професия най-опасна за здравето и живота на хората, които я упражняват. Те заслужават само уважение и почит, а не с нищо неоправдано дръзко насилие, категоричен е председателят на пловдивското лекарско общество.

Поради тази причина той призовава персонала на лечебните заведения в цяла България да излезе пред вратите им в знак на протест срещу посегателствата срещу лекари и медицински сестри.

Найденов предлага това да се случи на 20 ноември, петък, в 12 часа, като акцията да продължи 15 минути.

Лекарят добавя, че ще постави въпроса за обсъждане и приемане на съответна декларация на Националната среща на хирурзите, която ще се проведе в Хисаря същия ден.

Припомняме, вчера лекар от Многопрофилната болница за активно лечение във Враца беше пребит от близък на починал през нощта младеж.