Четвърти ден продължават едночасовите протести на лекарите срещу недостатъчното финансиране на здравната система.

В болничните заведения лекарите спряха работа от 8 до 9 ч., в първата смяна на доболничната помощ протестът продължи от 10 до 11ч., а втората смяна протестира от 14 до 15 ч.

За 26 януари е предвидено заседание на Националния съвет на Българския лекарски съюз, на което ще бъде обсъдено как да продължат протестните действия. В заседанието ще участват представители на Българския фармацевтичен съюз, Националната асоциация на професионалистите по здравни грижи и Български зъболекарски съюз.

Очаква се към протеста на лекарите да се присъединят фармацевтите, медицинските специалисти и стоматолозите.

Председателят на БЛС Андерй Кехайов изпрати отворено писмо до премиера Сергей Станишев, в което се казва, че единствено чрез срещи с лекарската колегия правителството ще докаже, че има добра воля за решаването на проблемите в здравеопазването.

Припомняме, вчера Министерството на здравеопазването и Националното сдружение на общините се договориха до три месеца да се направят промени в наредбата за изискванията, на които трябва да отговарят лечебните заведения, за да получават финансиране по определени клинични пътеки.

Предвижда се да бъдат посочени клиничните пътеки със социална значимост, което според здравното ведомство би улеснило общинските болници.