През септември лекарите от цялата страна ще започнат ефективни протестни действия заради намалените бюджети на болниците. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, след като съсловната организация проведе национален съвет.

В болниците ще се приемат само спешните случаи - няма да се извършва планов прием.

След като НЗОК изпрати на мениджърите на болниците анекси, с които намалява бюджетите на лечебните заведения, от БЛС призоваха мениджърите да не ги подписват. Средно между 30% и 50% са по-малко средствата за болниците за месец август в сравнение със същия период на миналата година.

От БЛС призоваха директорите на лечебните заведения да заведат дела срещу Здравната каса за дължимите суми.

Д-р Райчинов заяви, че НЗОК са написали в анексите, че отпадат текстове от предишния договор между Касата и болниците - да се заплащат отчетените дейности след проверка на лекарите, ако те превишат лимитите.

Така шефът на Столичната окръжна болница д-р Димитър Димитров съобщи, че щял да опрости 4,5 млн. лева, които Касата му дължи за изминал период, затова отказал да подпише анекса.

Директорът на болницата в Кюстендил, който е и председател на Асоциацията на областните болници, Михаил Зортев обясни, че е подписал анекса, за да плати заплатите на лекарите. Той заяви, че с тези средства ще може да работи още 3 месеца, след което ще трябва или да закрие болницата, или да спре да плаща заплати.