Жените военнослужещи не трябва да се чувстват пренебрегнати в армията. Това заяви министърът на отбраната Николай Младенов по време на дискусия за равнопоставеността на половете в армията. Според Младенов, при подготовката на военнослужещите трябва да се елиминират съществените разлики между половете.

Министър Младенов припомни, че страната допуска жени в армията от 1995 г., а от 2001 г. изчезват всички пречки за участието на жени във войсковите части. Все още обаче България няма своя жена-генерал. Министърът допълни, че дебата за равнопоставеността на половете не трябва да бъде профанизиран.

Началникът на управата ген. Симеон Симеонов заяви, че навлизането на жените в армията е знак за изпълнение на реформата. Той обясни още, че никой във военното ръководство не е против жените в армията, а за дискриминация не може да става дума.

Миналата седмица командващия на сухопътни войски генерал лейтенант Иван Добрев предложи броя на униформените жени да бъде сведен до максимум 10%. По негова информация в момента техния брой във въоръжените сили достига 22 на сто от състава на определено поделение. По думите му една от нуждите за тяхното съкращение е специфичните физиологични нужди на жените.