Министри от предишния кабинет - Асен Гагаузов, Петър Димитров, Петър Мутафчиев и Николай Цонев, заявиха, че не се притесняват от дебат с наследниците си на поста. Идеята е на премиера Бойко Борисов, който вчера предложи в петък в парламента предишните и настоящите министри да коментират финансовото състояние и проблемите на ведомствата.

Ето какво коментира Асен Гагаузов: „Мисля, че това ще изиграе лоша шега на тях. Стига с това хленчене, че вече започнаха да омръзват на всички. Аз като започнах, имах 180 млн. неразплатени само на пътния фонд. Съжалявам много, да се държат малко по-мъжки! Въобще не се притеснявам, само че те нямат никакъв опит и се шашкат от глупости".

Петър Димитров каза: „Този дебат, от който г-н Борисов иска да изкара дивиденти, че наследството му е лошо затова бъдещето на българите трябва да бъде лошо, е интересен като намерение за манипулация на общественото мнение, но той не е продуктивен. Честно казано, в момента има чуваемост в обществото за такъв род изказвания, които обясняват на българите: Не ви е зле заради кризата, а ви е зле заради миналото управление".

„С удоволствие бих участвал в такъв дебат, ако новото правителство има ясна визия за развитието на конкретните отрасли и съответно определени приоритети на управлението, стига наистина да се търси решаване на въпросите, а не само популизъм и политика на управление", пък коментира Петър Мутафчиев.

Думите на Николай Цонев по въпроса бяха: „Готов съм да помогна на колегата с каквото мога и да го въведа в бюджета на Министерство на отбраната".