"Премиерът дезертира от идеята за дебат", каза столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по повод днешните изказвания на министър-председателя Сергей Станишев.

Според Борисов единственият, който си е изпуснал нервите до този момент, е премиерът.

"Аз в неговите измислени програми и "магистрали, които виждал със сърцето си" изобщо не участвам. Аз му предложих веднага, незабавно, в неговия кабинет да говорим за проблемите на хората и за проблемите на града, а не за това, което са му написали неговите скъпо платени пиари на книга, заяви Борисов.

Той каза също, че се надява премиерът да ни отговори за тези десет милиона лева, които е профукал, или се готви да профука за празненствата за Независимостта на България.

"Ясно е, че той е дезертирал от дебата - това е точната дума - и се опитва да налага своето мнение чрез медиите", коментира столичният кмет.

По думите му за изминалите три години и половина, в които е премиер Станишев, е трябвало да има резултати от управлението както за София, така и за всички останали градове.

"Той не е премиер само на провинцията. Аз му предложих конкретни теми, които той коментира всеки ден. Искам да знам - какво е направил за трафика на София като премиер, какво е направил за екологията, включително и на София като премиер и съответно - да кажа какво съм направил аз", посочи Борисов.

Кметът бе категоричен, че темите, които е предложил, касаят обществото и хората.

"Не може той, от една страна, да казва, че ще говори за проблемите на страната, а в същото време - да не иска да говори за проблемите, които той трябва да решава в София. В момента, в който ми предложи дебат, аз му предложих незабавно да отида в неговия кабинет и да водим дебат за проблемите на София и за проблемите на хората. Защото те са еднакви - топлофикациите в цялата страна, газта в цялата страна, пътищата в цялата страна. Естествено е, че София има един милиард бюджет, той разполага с 57 милиарда бюджет. Неговите възможности са многократно по-големи", каза още кметът.

Той допълни, че никога не е разчитал на този премиер и на това правителство и "да си хабим нервите повече - просто няма смисъл. С него най-вероятно ще се видим в скоро време на избори и там хората ще могат да определят за кого да гласуват".

Борисов каза още, че е предложил и е бил готов на дебат по всеки проблем: "Проблем инфраструктура и магистрали, проблем екология, проблем трафик, проблем здравеопазване - какво е направено и какво ще се направи и то там - в Министерски съвет, не да ходим по студиата, а там, в Министерски съвет, да се каже - кой какво е свършил и какво ще свърши заедно с екипите, отговарящи по тези теми.

"Другото е пиар и имиджмейкърство, аз нямам пари да плащам за такива работи", изтъкна неформалният лидер на ГЕРБ.

"За три години и половина последният човек, който може да говори за програма - данъчна, икономическа, социална, образователна, за здравеопазването, е лидерът на БСП Сергей Станишев. Защо - защото от програмата на БСП за тези три години и половина няма нито едно изпълнено обещание", заключи Борисов.