"Ако спекулирането с етническите въпроси стане ядро на предизборните дабати, нищо добро не ни чака", предупреди президентът Георги Първанов. Той призова столичният кмет Бойко Борисов да се извини за коментара си от тази сутрин за възродителния процес, защото по думите му това вече може да създаде етническо напражение.

„Възродителният процес не е просто сгрешен в методите, в механизмите на провеждането, не е верен в целите си, както твърди Борисов”, заяви Първанов и допълни, че целите му са в създаването на етнически хомогенна нация. „Ако Бойко Борисов смята, че това е задача на демократичното развитие на България, нека веднага да го обоснове, ако не, нека се извини, защото това може да създаде определено етническо напрежение”, заяви държавният глава. На въпрос дали се смята за адвокат на лидера на ДПС Ахмед Доган президентът отговори, че някой трябва да каже на Борисов, че има право да мълчи. „Той с всички свои изказвания досега произведе сериозни гафове и сериозни лъжи”, заяви Георги Първанов.

Президентът каза още, че е готов за среща с представители на „Кремиковци”, защото съзнава сериозността на проблема. По думите му на такава среща би поканил и представители на изпълнителната власт.