На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой на Сена, пред портрета на граф Ньой е подписан Ньойския мирен договор. Подписването на договора е едно от най-трагичните и най-пагубни събития в историята на българската държава, не случайно определяно като втора национална катастрофа за България, оставило десетки хиляди наши сънародници извън пределите на Родината, подложени на тежка денационализация, принудени да живеят и до днес  спазвайки законите на чужди държави, макар и да се самоопределят като българи и да са съхранили българските традиции и обичаи.
През 2009 година се навършват 90 години от подписването на „позорния” за България мирен договор. В чест на годишнината под патронажа и организацията на Областния управител на Софийска област – г-н Красимир Живков и Историческия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, в партньорство с Регионалния инспекторат по образованието - Софийска област, ръководствата на общините от Софийска област: Божурище, Костинброд, Своге, Сливница, Драгоман и Годеч, Централен държавен исторически архив и инициативен комитет от учени от БАН, на 27 и 28 ноември т. г. в град Драгоман и град Сливница, Софийска област ще бъде проведена Научна конференция под надслов „90 години от подписванването на Ньойския мирен договор – 1919 година». В три пленарни заседания изтъкнати български учени – историци и гости - представители на сънародниците ни от западните покрайнини ще представят своите проучвания и доклади за последствията от Ньойския договор и съвременните аспекти на положението и живота на българските малцинства извън границите на Родината.
На 27.11.2009 г. – петък от 18,00 ч. в салона на Народно читалище "Съзнание" - град Сливница за участниците и гостите на конференцията и на град Сливница ще бъде организиран концерт на "Сите българи заедно" и представяне на новоизлезлия от печат сборник от документи и материали, съставен от Цочо Билярски и Никола Григоров "Ньойският погром и терорът над българите".