Община Ботевград обяви обществена поръчка с предмет: „Изграждане на велоалея за споделено велосипедно и пешеходно движение от км 195 + 190 по километража на път I-1 Ботевград – Витиня до км 196 +557 (чешма) – етап I“. Кандидатите за изпълнители на проекта могат да подават оферти до 23:59 часа на 21 май 2024 год. 


Проектът предвижда изграждането на комбинирана велоалея с пешеходно движение между Ботевград и Врачеш. Алеята за комбинирано движение се простира от табелата на града до ул. "Христо Ботев" във Врачеш. Разположена е от ляво на път I-1. Според протокол № 08-00-179/11.07.2019 г. началото на алеята е при регулацията на Ботевград при км 195+190 по километража на път I-1. Краят на първи етап е при км 196+577(чешма). Алеята преминава през общински терени. Тя е с габарит 2,5 м (тип споделена за пешеходно и вело движение) и два банкета по 2 x 0,50 м.


За ограничаване на алеята са предвидени нови бетонни пътни ивици 10/25/50 см. При входовете и кръстовищата, съгласно Наредбата за изграждане на общодостъпна среда, бордюрите се понижават на ниво. Също така, според наредбата и общоприетите изисквания за достъпност на хората с увреждания паралелно с понижението на бордюрите се скосяват и тротоарите, като се поставят ивици с тактилни плочи. Велоалеята ще бъде физически отделена от автомобилното движение именно чрез описаните по-горе мерки. Предвижданата дължина на участъка от велоалеята е 1 345 метра.


Между Ботевград и Врачеш са разположени едни от най-големите производствени бази на фирми от информационните и комуникационни технологии - ИКТ сектора. Поради това на част от населението на Врачеш и Ботевград се налага да изминава разстоянието от 1,3 км между двете населени места пеша или чрез велосипед, което към момента не е безопасно. Именно този проблем може да бъде решен с изпълнението на настоящата поръчка, което ще допринесе и за подобряване на транспортната свързаност. Развитието на транспортната инфраструктура на територията на община Ботевград е от изключително значение за осигуряване на условия за повишаване на инвестиционната привлекателност, устойчив икономически растеж, заетост и балансирано развитие и подобряване условията на живот на хората.


Общата прогнозна стойност на поръчката е 713 720,82 лв. без ДДС.


Срокът за изпълнение на дейностите е не по-малко от 180 и не повече от 240 календарни дни, но не по-късно от крайната дата за изпълнение на проект „Изпълнение на интегрирани мерки за устойчива градска мобилност на територията на Петрич, Сандански и Ботевград“, по който са осигурени средствата.