И това може да се случи: да ви откажат гаранцията за РС заради "опушване" с цигарен дим. Потребител на Mac се е оплакал, че Apple му е отказала да признае гаранцията на продадената машина и да поправи устройството, защото било "заразено" с цигарен дим, съобщи The Register.

Твърдението впрочем не е първото по рода си, припомня изданието за любопитни случки в ИТ сферата. Миналата година друг потребител се е оплакал, че компанията на Джобс отказва да сервизира продаден Mac заради "рисковете за здравето, произтичащи от цигарен дим".

И двете жалби са публикувани на сайт за "защита" на потребителите, наречен "The Consumerist". Оплакванията идват от различни места и в различно време.

Във всеки от двата случая съответният сервизен център на Apple първо е приел гаранционната машина за ремонт, след което е съобщил на притежателя й, че поправката не е възможна заради съдържание на остатъци от цигарен дим.

"Информираха ме, че компютърът не може да бъде обработен, защото е заразен," пише жена в оплакването си от Apple и отношението на компанията към iMac машината на сина й. "Когато поисках обяснение, казаха, че той е пушач и компютърът му е заразен с цигарен дим, което те считат за биологична опасност!

Проверих гаранционната карта Applecare - там не се казва нищо за непризнаване на гаранцията, ако притежателят е пушач. Представителят на центъра каза, че това се отнасяло до техника от сервиза и че компютърът не може да бъде поправен от сервизния център, защото е в списъка на биологично опасните продукти."

Освен всичко, пише The Register, и в двата случая не е ясно дали изобщо повредата има връзка с цигарения дим.

И двамата потребители са се обърнали директно към офиса на Стив Джобс. Според единия, от офиса са потвърдили, че сервизът не може да признае гаранцията заради следите от цигарен дим.

"Казаха, че никотинът е в списъка с опасни субстанции, дефиниран от Службата по трудова сигурност и здравеопазване (СТСЗ) и Apple не би могла да изисква от свой служител да поправя вещ, която е опасна за неговото здраве" - жалва се потребителят.

Дргият пострадал се е обърнал към Apple магазина, откъдето си е купил устройството. "Служителят ми се обади по-рано тази седмица, за да ми съобщи "лошите новини". Каза, че компютърът не подлежи на поправка заради катрана от цигарения дим.... Каза, че мога да го занеса на поправка някъде другаде, за своя сметка.

Попитах защо моята гаранция не покрива поправката и ми отговориха,че е в нарушение на списъка на СТСЗ".