Политическият съвет на НДСВ ще подаде оставка заради провала на жълтите на парламентарните избори. Това ще стане на извънреден конгрес на партията през ноември, когато ще бъдат избрани нов лидер и ново ръководство.

Лидерът на жълтите в оставка Симеон Сакскобургготски пропусна днешното заседание на политическия съвет на партията заради пътуване в чужбина. На него беше обсъден анализът на жълтите на изборните резултати. Те посочват като причини за загубата  - умората от осемгодишното участие във властта и отдалечаването от структурите и
хората.

Централният предизборен щаб на партията също е подал оставка,обяви председателят му Мария Дивизиева. „Изводът, поне за Политическия съвет и Централния предизборен щаб, е еднозначен - че избирателите харесват лицата на НДСВ, личностите, политиките, които тези личности въплъщават, но очевидно позиционирането през последните години като обща политика и представянето в двете кампании, като част от участието в тройната коалиция не беше оценено от нашите структури по места, от нашите членове и симпатизанти", каза тя.

На въпроса дали НДСВ е изчерпан проект Минчо Спасов - заместник-председателят на движението, заяви, че „каузата либерален център продължава да съществува". „Но либералния център в момента е едно свободно политическо пространство. От една страна Ахмед Доган с думите си, че той разпределя финансови порции, занули всички опити ДПС да се превърне в една нормална политическа европейска партия. От друга страна избирателите нас ни прикрепват към проекта на БСП - към лявоцентристкото пространство. Т.е. политическия център в момента е свободен и това трябва да бъде нашата бъдеща политическа кауза  - да завоюваме отново политическия център чрез преместването ни и тръгването отдолу в ляво нагоре в дясно", каза той и допълни: „За политическия субект НДСВ, който не е кауза, а инструмент, трябва да бъде подобрен и рестартиран, за да свърши тази работа, която се изисква, за да се спечели каузата".