След няколкочасови дебати и надпревара с още трима кандидати досегашният председател на БСП Сергей Станишев беше преизбран за лидер на партията. Станишев получи вота на 455 от общо 779 делегати, участвали в 47-мия конгрес на БСП.

Преизбраният лидер благодари на своите съпартийци за гласуваното доверие, като разказа притча.

Сергей Станишев: „Аз не разглеждам никой от тези, които отправиха критики към мен, в немалка част сигурно справедливи, като мой враг с партиен билет. Искам да споделя с вас една притча: Двама приятели вървели из пустинята и в някакъв момент се скарали, и единият ударил другия. Тогава другият написал на пясъка: днес, в този ден, вървяхме из пустинята и моят приятел му удари и много ме заболя, не само физически. След това стигнали до оазис и същият този човек влезнал да плува във водоема и за малко да се удави. Тогава същият приятел скочил и го извадил, и му спасил живота. Тогава той седнал на един камък и на него издълбал надписа: днес моят приятел спаси моя живот. Тогава другият попитал, защо единия надпис направи върху пясъка, а другия - върху камък. Човекът отговорил, защото времето, вятъра, прошката ще забрави, ще изтрие тази обида, която ми нанесе моят приятел, когато ме удари, но когато е изписано върху камъка, това е много по-траен спомен за това, което той направи за мен и спаси моя живот".

Непосредствено след обявяването на изборните резултати Янаки Стоилов заяви, че подава оставката си като председател на лявото крило на БСП. Стоилов мотивира това решение като задължително в контекста на дадения от делегатите вот. Другият кандидат Татяна Дончева благодари на подкрепилите я делегати.

Младен Червеняков, който събра най-малко от вота на партийните членове, заяви, че не приема изказването на Стефан Данаилов за оттегляне от ръководството на всички, които са в него вече 20 години.