491 млн. евро струва модернизацията за 5 и 6 реактор на АЕЦ „Козлодуй".

Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Иван Генов на брифинг в централата по повод 20-годишнината от включването на 5 реактор.

За този период реакторът е произвел 90 млрд. kWt/h електроенергия.
Проектно срокът му на експлоатация е 40 години, като Изпълнителният директор изрази амбиция този срок да се увеличи на минимум 60 години, т.е. още 40 години работа на реактора.

Директорът на АЕЦ-а допълни, че след модернизацията в момента 5 и 6 блок са сред петте най-добре работещи ядрени реактори в света.

Изпълнителният директор Иван Генов заяви, че въпреки необяснимото решение да бъдат спрени от 1 до 4-ти реактор, 5-ти и 6-ти блок продължават да бъдат най-големите на Балканския полуостров и да произвеждат най-чистата електроенергия.

По отношение на безопасността на работа на реакторите Генов заяви, че тя е на много високо ниво, благодарение не само на техническата модернизация, но и на професионализма на персонала.

За тази година, двата блока са произвели общо 14 милиарда киловат часа електроенергия.

Директорът заяви още, че средствата за модернизация на 5-ти и 6-ти блок са изцяло на дружеството, като заемите за това, което не им е достигало АЕЦ „ Козлодуй" ще продължава да връща.

Тази модернизационна програма за периода 2002-2007 г. според Генов няма прецедент в света по бързина на реализация.
Ако преди 20 години пети реактор спираше по два пъти на смяна, то сега спира веднъж на седем години", посочи Иван Генов.

Гости на брифинга по повод рождения ден бяха и руските съдружници на АЕЦ „Козлодуй".

 

Владимир Мончанов - изпълнителен директор на руската фирма-доставчик на гориво за АЕЦ-а, заяви, че всичко постигнато е плод на дружна работа на руските специалисти и персонала на централата в Козлодуй.

Иван Генов заяви в заключение, че електроцентралата е готова за всякаква зима и ще даде максимума на енергийната система на България, за да не се стигне до режим на тока.