На свое заседание през ноември тази година Бордът на ФИБА Европа утвърди новите очертания на игралното поле.  Те влизат в сила от 1 октомври 2010 г. за всички клубни и национални турнири на FIBA Европа. Новите промени са:

- линията на 3-те точки се отдалечава от 6.25 м на 6.75 м;

- полето за 3 секунди трябва става правоъгълник, вместо досегашния трапец;

- в полето за 3 секунди трябва да се разположи т.нар. защитен полукръг;

- ще бъдат поставени и нови очертания, от които ще бъде вкарвана топката в игра след тайм-аут в последните две минути на срещата.

От 1 октомври 2012 година обаче стават абсолютно задължителни и отстоянията от крайните линии до местата за публиката или секретарската маса. Например изискването на ФИБА за минималното разстояние от страничната линия на игралното поле до публиката е 5 метра.

Засега само две спортни съоръжения в България могат да посрещнат това последно изискване. Това са ДКС във Варна и "Арена" - Самоков. Няколко от залите обаче могат да се справят с този проблем. За зала "Диана" в Ямбол вече е изготвен проект за реконструкция, който най-вероятно ще бъде изпълнен още следващото лято. Същото се отнася и за спортна зала "Балканстрой" в Плевен. Най-лесна е задачата с това преустройство на столичната зала "Универсиада", която има голям запас в посока сегашните подвижни трибуни, както и на зала "Бойчо Брънзов" в Бургас, където просто трябва да бъде премахнат един ред.

Това означава, че от 8-те тима в Националната баскетболна лига 7 ще посрещнат новите изисквания на ФИБА Европа. Няма да може да се справи с тези параметри единствено "Балкан". Защото сегашната спортна зала (построена в далечната 1965 година) просто повече не търпи подобно преустройство. Преди няколко години вече бяха премахнати първите два реда на централната трибуна, за да може в нея да се провеждат състезания на европейско ниво. На срещуположната страна пък непреодолима пречка е самата конструкция с големите носещи  колони. Това що се отнася до надлъжната част. Изискването за 5 м от линията обаче важи и за отстоянието от по-късата част на игралното поле.

Очевидно е, че за да има Балкан представителен отбор, който да играе в НБЛ и след 2012 г., трябва да разполага с нова зала. През пролетта кметът на общината Георги Георгиев сам стигна до тази идея и дори проведе и обществено обсъждане за мястото, където ще бъде построено бъдещото съоръжение. Намеренията на общината за строежа на новата зала се официализираха в подписаното през май месец споразумение за сътрудничество в развитието на баскетбола в Ботевград с баскетболната федерация.  Архитект Весела Маркова обеща, че ще изготви иначе скъпо струващия архитектурен проект и ще го предостави като дарение. Самата тя съобщи, че след сериозен няколкомесечен труд този проект е почти готов и в съвсем скоро време ще може да го представи пред обществеността. Обсъжданията за евентуалното финансиране на построяването на новата зала обаче като че ли позатихнаха. Все още парцелът, който бе избран - мястото на бившия открит плувен басейн, фигурира в списъка за продажби на общински обекти, което  може да се види от обявите в общинския вестник.

Ясно е, че финансирането на голямо спортна зала не е лесно. В няколко други български градове обаче вече започна строежът на нови спортни съоръжения. На новостроящата се спортна зала в Пловдив вече се поставя покривът. Започнали са работите и по спортна зала в Русе. Начинът на финансиране на тези две начинания е чрез публично-частно партньорство. Съвсем скоро предстои да се изгради и зала в Правец за три хиляди места. Стартира и реализацията на проекта за трихилядна спортна зала и в Разлог. Подобна зала ще се строи и в един град, по-малък дори от мащабите на Ботевград. Става дума за Перущица, който осигури финансирането чрез спечелен  проект по европейската програма за развитие на селските райони.

А една евентуална нова зала в Ботевград няма да бъде само за нуждите на баскетбола, т.е. интересът от един такъв нов проект съвсем не е само на баскетболните фенове. Защото чрез своята многофункционалност и атрактивно разположение може да привлече по различен начин голяма част от населението на общината.