Шампионският отбор на кадетите на Балкан няма  да може да играе на международния турнир "Посейдон", който започва в Приморско в началото на следващата седмица. Причината е липса на финансиране на участието им в турнира. А това финансиране трябваше да дойде от общината. Лично кметът Георги Георгиев обеща да награди отбора с лагер в Приморско за спечелената шампионска титла. Това той направи публично няколко пъти, включително и по време на сесия на общинския съвет.

Отборът трябваше да замине за Приморско в неделя. Броени дни преди това, обаче - в четвъртък, кметът отказа да отпусне пари за участието му на "Посейдон". Мотивът му бил, че този турнир е по време на топсезона, когато цените на черноморието са най-високи. Щял да изпълни обещанието към момчетата да ги награди с почивка на море, но през септември.

През септември обаче турнир няма. Защото отборът искаше не само да отиде на море, но и да го съчетае с участието си в този традиционно силен турнир, като сравни класата си с тази на отбори от Русия, Украйна, Финландия, Словакия, Казахстан, Азърбайджан и още няколко силни отбора от България. Нещо повече, самата заявка на Балкан за "Посейдон" бе подадена именно заради обещаната награда. Като на кмета предварително му бе обяснено, че става дума не просто за почивка, а за турнир. И организаторите на "Посейдон" с триста молби се съгласиха да включат в него и Балкан, въпреки че заявката от Ботевград бе доста след изтичането на определения срок и програмата вече бе направена. Никак не е трудно да се предвиди реакцията на същите тези организатори - сред които и БФБ -  в тази ситуация на "иди ми - дойди ми". И какво ще бъде мнението им за БК Балкан оттук нататък.


Сега момчетата остават излъгани. Повечето от тях, включително и родителите им, си бяха направили предварителни планове за лятото, съобразени именно с участието на турнира в Приморско. Те вече се бяха настроили да играят на "Посейдон", но два дни преди да си стегнат багажа мераците им бяха пресечени от  това внезапно решение на кмета. И те, и техните родители са изключително неприятно изненадани от рязкото дръпване на спирачката, каквито и да са основанията на кмета за това.


Впрочем, още един подобен случай. За участието на лекоатлета от "Балкан" Христо Стефанов на маратона в Тромсьо от общината бяха обещани три хиляди лева. Христо вече участва в този маратон, където зае второ място. Това бе в края на юни. Сега сме август, но той все  още чака обещаните му от кмета и гласуваните от съветниците пари.