През миналата седмица Община Ботевград подписа споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране на проекта за ремонт на централната градска част – етап 1. До няколко дни ремонтните дейности ще започнат, строителят подготвя временната площадка, на която ще складира необходимите материали. Направена е заявката за доставка на основния материал – гранитната настилка. Преди полагането й ще бъде извършена подмяна на водопровода в участъка, който ще бъде ремонтиран – пешеходната част на ул. “Гурко“ и бул. “Трети март“ в обхвата на централната градска част. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на редовния брифинг за местните медии днес.  


Има ли опасност одобрените проекти да не бъдат финансирани, ако политическата криза се задълбочи и отидем на нови избори, в отговор на този въпрос той заяви, че не вижда възможност да не се финансира проектът за централна градска част, тъй като е налице подписано споразумение.


“Не очаквам да имаме проблеми и с останалите проекти, сключени са договори за четири от шестте обекта. Вече се работи и по проекта за ремонт на главния път в Зелин, и в участъка на ул. “Стара планина“, където се подменя канализацията, съвсем скоро ще започне и подмяната на водопровода. Така че не очаквам да имаме проблеми и с този обект. Разбира се, казвам това с всичките условности, които могат да възникнат. Надявам се да не се стигне до предсрочни парламентарни избори, защото тогава ще има наистина едни период, в който, предполагам от опит в предходни години, ще бъдат забавени някои процеси в държавата, които пряко ще засегнат и общините. 


При всички положения една политечска нестабилност и криза в изпълнителната власт, свързана с оставка и все още неизбран нов Министерски съвет, води до нестабилност и рискове. Опасност дали има - винаги има, дори да имаме и работещо правителство, по една или друга причина. Може да разширим още повече с нестабилната, меко казано, геополитечска обстановка. Към настоящия момент, на теория, не би трябвало да има рискове за вече приети за финансиране от държавния бюджет обекти на общините, включително и за община Ботевград. По прословутия списък с приоритетни инвестиции за общините, в който община Ботевград е с шест одобрени проекта, поетапно се сключват споразумения с всяка една община, след като бъдат прегледани в детайли документите, с които сме кандидатствали. Към момента община Ботевград има едно сключено споразумение от шестте, въпрос на технологично време е, поне така ни е разяснено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, да сключим и останалите пет. Затова съм позитивно настроен, че всичко заложено ще бъде изпълнено в уговорените параметри. Нещо повече, винаги съм казвал и още веднъж ще го повторя, че тази програма наистина отразява желанието на всички кметове в страната, внася до голяма степен сигурност и предвидимост на инвестиционните проекти, на  разходите и решаването на важни инфраструктурни проекти за всяка една община 


Наскоро присъствах на среща, на която министърът на финансите ясно обясни каква ще е следващата стъпка през следващата година, поне докато действа това правителство и докато има тази договорка, ще бъдат финансирани приоритетно общински обекти на базата на реализираните инвестиции в предходната година. Ако успеем тази година да реализираме инвестиции за 15 милиона лева, условно казано, следващата година ще имаме възможност да кандидатстваме за същата сума. Това поставя в една конкурентна среда всяка една община, така че да работим наистина активно по реализирането на инвестиции, за да можем да се конкурираме с останалите общини. 


Ясно е, че политическата криза, на която сме свидетели, се отразява на всяка една сфера и създава усещане за неяснота и несигурност, нестабилност. Не е непозната ситуация, през последните години бяхме свидетели на доста такива политически кризи в България. Надявам се в скоро време да има яснота как ще продължи управлението на страната, от гледната точка на изпълнителната власт, така че да можем и ние общините да имаме по-голяма сигурност и увереност, че ще бъдем осигурени с необходимите средства и институционални комуникации по проблемите“, коментира кметът Гавалюгов.