Физиогностиката (поставяне на диагноза по чертите на лицето) е аналитичен инструмент, използван в медицината от дълбока древност. Виртуози в изкуството за "четене по лицето" са били в древен Китай. Използвана и до днес остава техниката на Сианг Мин, благодарение на която са били поставяни диагнозите на повечето императори.

Древнокитайската медицина се слави с изключително изтънчените си методи на диагностика. При това са били преглеждани само откритите части на тялото, а останалите - само при особени случаи. За сметка на това обаче се обръщало голямо внимание на гласа, пулса и миризмата.

В Китай и до днес има специалисти, които умеят да „четат" по човешкото тяло т.нар. "знаци на съдбата". Широко продължава да се практикува оригиналната техника на Сианг Мин, която трактува чертите на характера и предразположеността на човека към определени болести, при това много точно. И до днес са запазени каталози и илюстрирани атласи на такива "знаци".

Лекарят много внимателно е оглеждал "прозорците" на тялото - очите, носа, ушите, устата, вглеждал се в цвета на лицето, изучавал лигавицата на устата и езика. Смятало се е, че патологичните промени по повърхността на тялото отразяват болестите на вътрешните органи, а заболяването на част от тялото оказва влияние на целия организъм.

Челото представлява проекционна зона на червата. Неговата долна част се отнася към тънкото черво, а горната - към дебелото. Областта на началото на растежа на косата е проекция на нарушенията в пикочния мехур, долната част на брадичката по посока към шията също съответства на аналогични отклонения.

Зоната на жлъчката се разполага върху слепоочията. При нарушения в нейната работа се появяват пъпки и зачервявания, които често са съпроводени с главоболие, локализирано именно в областта на слепоочията.

По цвета на лицето са поставяли не само диагноза. Древните трактати повествуват за 12 "двореца" по лицето на човека. Единият от тях е "дворецът" на Собствеността - намира се в областта между горния клепач и веждата. Колкото по-голяма е тази област, толкова по-богат е човекът. Тя може да съобщи за това, колко голяма собственост може да придобие човекът в продължение на целия си живот.

По човешкото лице има и други "дворци" - на Пътешествията, Родителите, Кариерата, Успеха, Децата, Здравето, Достойнството, Благосъстоянието, Помощта и Богатството.

Ако се върнем към признаците на болестите, то преди всичко се препоръчва да се обръща внимание на състоянието на кожата. Кожата на лицето е тясно свързана с работата на вътрешните органи. При появата на нарушения в органите, върху кожата се появяват определени "следи". Това се отнася за хората със силно чувствителна кожа.

Пожълтяването на склерата на очите е съпроводено с остри, а понякога и хронични нарушения на функциите на жлъчката.

Върху областта над и между веждите се проявяват отклоненията в работата на черния дроб. При хронични заболявания на този орган могат да се наблюдават нарушения във функциите на челюстните стави. В началния етап на заболяването това се проявява с болезненост при натискане (палпация). При това лявата челюстна става сигнализира за проблеми в лявата част на черния дроб, а дясната - съответно в дясната.

Понякога нарушенията в черния дроб се изразяват със зачервяване на склерата на очите и понижаване остротата на зрението. Понякога тези наблюдения помагат да се обърне внимание на опасността от някакво заболяване. Много лекари и днес активно използват данните на физиогностиката и антропологичните наблюдения, за да диагностицират по-добре здравословните проблеми на пациентите.

Карта на здравословните проблеми

• Гъстите вежди свидетелстват, че мъжът е с отличен хормонален баланс и силна воля, а жената - с недостатъчна функция на половите жлези и ранен климакс. Редките тънки вежди при мъжете са знак за недостатъчна функция на половите жлези, а при жените - за недостиг на естрогени, предразположеност към дисменорея, болезнени и редки менструации. Сключените вежди и при двата пола са белег за предразположеност към гърчове.

• Хлътналите клепачи са знак за голям разход на нерви и силна потребност от сън. Пигментацията на долните клепачи - за хемороиди. Липсата или окапването на миглите - за недостатъчна функция на половите жлези, интоксикация или генетични болести. Бледорозовият участък около очите свидетелства за заболявания на пикочния мехур, простатата, а кръговете под очите - за изтощение на организма.

• Бавният растеж на косата е знак за слаба нервна система. Окосмяването по лицето на жените свидетелства за дисфункция на надбъбречните жлези или половите органи. Ранното оплешивяване е белег за прекомерна употреба на сол, повишена киселинност, недостиг на ферменти, разстройство в половите функции, пренапрежение на организма, сексуални ексцеси, диабет. Оплешивяването при мъжете е знак за хипофункция на половите жлези, а при жените - за недостатъчна функция на половите жлези, дисменорея, ранен климакс.

• Студената и влажна кожа свидетелства за предразположеност към заболявания на черния дроб и повишена сексуална възбудимост.

• Пухкавите червени устни при мъжете говорят за предразположеност към импотентност, а при жените - за разстройство на половите жлези. Бледите тънки устни при жените са знак за недостиг на естрогени и дисменорея. Окосмяването над горната устна при жените - за разстройство на функциите на половите жлези, болезнени менструации, наднормено количество тестостерон, малки гърди, лоша лактация. Големите кучешки зъби са белег за огромна жажда за наслада.

• Хоризонталната бръчка между устната и носа при жената свидетелства за фригидност и жесток характер. Преградата между ноздрите и участъкът надолу към горната устна отразяват състоянието на половите органи. Кожата на този участък се променя преди менструация. И за двата пола дълбоката бръчка между веждите означава склонност към депресия, замисленост и преувеличаване на трудностите.

• Големите уши с ясно очертана долна мека част са знак за добра наследственост и предразположеност към дълголетие, за прекрасна дейност на ендокринните жлези. Малкото ухо означава склонност към бърза умора. Набръчканата мека част на ухото - за интоксикация, разпътен начин на живот и предразположеност към инфаркт.