Една от големите цели пред "Балкан" е участието от следващия сезон в Балканската баскетболна лига. Това бе новината, която за пръв път съобщи публично президентът на БК Балкан Иван Гавалюгов на днешната пресконференция в столичния пресклуб "България".

"Бюджетът ни за този сезон не е голям - между 300 и 350 хиляди лева, но е разпределен правилно", каза още Иван Гавалюгов. "Благодаря на всички съмишленици, които подкрепят моите усилия за финансирането и управлението на "Балкан". Това са хора с висок морал, повечето от които местни бизнесмени, и основната ни допирна точка е баскетболът в Ботевград.

С общи действия се надявам за следващия сезон да сформираме и по-голям бюджет, с който мъжкият тим на Балкан да стане още по-силен. Впрочем още от следващия сезон ще търсим участие в Балканската баскетболна лига - един регионален турнир, който е доста приятен и атрактивен. Ще се стремим да завоюваме участието си в него по право, т.е. чрез подходящо класиране в настоящия шампионат на Националната баскетболна лига. Целта ни е след края на редовния сезон да запазим сегашното трето място във временното класиране, в най-лошия случай да сме четвърти. Независимо от предстоящите съвсем скоро промени в повечето отбори от НБЛ, които ще привлекат нови попълнения по време на трансферния период. Смея да твърдя, че този сезон няма да остане непобеден от Балкан отбор, независимо кога ще стане това.

Основният ни проблем за следващите няколко сезона обаче са новите изисквания на ФИБА Европа по отношение на спортните зали. Зала Балкан просто няма как да отговори на тях - тя е една от най-старите у нас, пусната в действие в средата на 60-те години. Затова ще търсим начини за осигуряване на възможности за построяване на нова спортна зала в Ботевград. Вече е почти готов архитектурният проект, разработен от архитект Весела Маркова и който съвсем скоро ще бъде представен публично. Тя направи голям жест към баскетбола в Ботевград , като го предоставя безплатно.

Що се отнася до сегашното състояние на мъжкия отбор, не предвиждаме промени в състава и треньорския щаб. Георги Младенов винаги е добре дошъл в Ботевград, с него сме работили заедно цяла година и сме приятели. Но на този етап Балкан няма необходимост от смяна на старши треньора.", каза в заключение Иван Гавалюгов.

Старши треньорът на мъжкия тим Петър Клечков изрази задоволството си от досегашните резултати от работата с отбора. Изрази благодарността си към всички играчи, както и към своите колеги от треньорския щаб - помощниците си Михаил Михайлов и Георги Христов и от кондиционния специалист Марин Яцински, когото той нарече професор в своята област. Клечков спомена, че отборът има нужда от състезател на позиция 5, т.е. тежък център. До няколко дни ще стане ясно дали ще може да бъде привлечен такъв. И ако е възможно, той ще бъде европеец.

На пресконференцията присъстваха още трима от играчите на мъжкия тим - Иван Лилов, Йордан Бозов и Атанас Радев. Иван Лилов бе лаконичен: Въобще не съжалявам, че се върнах в Балкан. Данчо Бозов отново изказа задоволство от условията за работа в Балкан, предостявени от ръководството на клуба, и отново не пропусна да сподели мнението си за ботевградската публика като най-добрата у нас. Израсналият в школата на "Черно море" Наско Радев, който е в Балкан вече четвърти сезон, каза, че до такава степен е свикнал с отбора и града, че все едно Балкан е негов роден клуб.

Телевизия Ботевград ще излъчи пълен запис от пресконференцията на Балкан утре вечер - сряда, непосредствено след емисията Новини.