Балкан е един от четирите български отбора, които имат право на участие в предстоящото трето издание на Еврохолд Балканска баскетболна лига. Това стана ясно след проведения във вторник разговор между спортния директор и основател на лигата Шай Щрикс и президента на БК Балкан Иван Гавалюгов.

Срещата между двамата бе по повод изразеното желание  на Балкан да бъде включен от следващия сезон в надпреварата на лигата. Иван Гавалюгов обяви това намерение още преди няколко месеца. В разговора между него и Шай Щрикс стана ясно, че Балкан е четвърти поред от българските отбори, които имат право на участие в следващото издание. Първи по приоритет е настоящият шампион на BIBL "Левски". Втори е финалистът за Купата на България "Рилски спортист", трети в подреждането е "Евроинс Черно море" като полуфиналист във второто издание, и едва на четвърто място е "Балкан" като носител на бронзовите медали от току-що завършилия шампионат на НБЛ. Шай Щрикс одобри желанието на Балкан за участие в BIBL, по неговите думи подобно е мнението и на изпълнителния директор на лигата Асен Христов.

Въпреки че има право на участие, Балкан трябва да отговаря и на няколко други критерии. Основният е да има осигурен бюджет за следващия сезон и добра селекция. Друг много важен критерий е да разполага със спортна зала за домакинските срещи, която да отговаря на някои основни изисквания. Спортна зала Балкан категорично не може да ги посрещне. Което означава, че ако бъде включен в новия формат на BIBL, Балкан няма да може да играе в нея. В тази в Правец обаче е възможно, каза Шай Шрикс в разговора му с Гавалюгов.

До 10 юни е срокът, в който Балкан трябва да внесе писмено предложение в БФБ за участие в Балканската лига, а от своята страна баскетболната ни федерация ще предложи на BIBL българските отбори. Дали броят им ще бъде 3 или 4, все още не е ясно, както и този на отборите от другите държави.