Промени в Закона за движение по пътищата въвеждат мерки, които да пресекат редица нарушения, каза на пресконференция министърът на транспорта, информационните технологии съобщенията Александър Цветков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Три законопроекта е разгледал и одобрил днес Министерският съвет по предложение на министъра. 5 000 лева е глобата за този, който е допуснал нарушения при технически преглед. Цел на промените е да се елиминира субективният фактор при извършване на тези прегледи и да има ефективни и строги мерки по отношение на лицата, които извършват обучение, включително с отнемане на правата им за това. Глобата от 100 до 1000 лева за тях е фиксирана на 5 000 лева.
Въвежда се електронно съставяне на листовките, изпит на компютър, видеонаблюдение в залите за провеждане на изпити и при практическия изпит с цел елиминиране на субективния фактор и явлението черен пазар на книжки.
По думите на Цветков смущаваща е статистиката, че 15 000 души годишно получават книжки на черния пазар.
С одобрения Закон за достъп до пространствените данни ще бъде избегнато налагането на санкции от Брюксел. Това са данни, свързани директно и индиректно с географското разположение, общо 34 тематични области, обясни Цветков.
Основната промяна, която въвежда Законът за електронните съобщения е защита на потребителя при ползването на роуминг. Санкциите за нарушения на закона са от 10 000 лева до 2 млн. лева.