Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков откри днес дискусионен форум на тема „Стоп на купуването на шофьорски книжки - Как промените в Закона за движение по пътищата повлияха върху обучението и изпитите на бъдещите шофьори". Форумът е организиран съвместно с представители на браншовите организации в областта на обучението на водачи на МПС.
Поводът за организирането на форума е влизането в сила от днес на изискването теоретичният и практическият изпит за шофьори да бъдат заснемани с видеокамери. Това е част от промените при обучението и изпитите на бъдещите шофьори, с които се цели повишаване на качеството на обучението, изключване на субективните фактори при придобиване на правоспособност за управление, дългосрочно подобряване и гарантиране на безопасността на движението.

По време на срещата министър Цветков заяви, че въвеждането на видеонаблюдението е сред решителните стъпки за прекратяване на черния пазар на шофьорски книжки, но няма да е последната в тази посока.