Ако свързвате защитата на Земята от астероиди с американската космическа агенция NASA, значи сте гледали прекалено много холивудски филми. Истината е, че днес никоя държава няма ясна стратегия какво би правила в такава ситуация, а NASA прави едва първите си стъпки.

Само преди дни стана ясно, че американците няма да са сами в това начинание - Роскосмос обяви плановете си да създаде нов космически кораб, чиято единствена цел ще бъде опазването на планетата ни от космическите убийци.

Шефът на ведомството Анатолий Перминов е обяснил, че проектът не включва използването на ядрено оръжие, но не е уточнил как точно ще се справя с астероидите, представляващи евентуална заплаха за нас.

Първата цел на новата система ще бъде астероидът Апофис-99942, който през 2029 г. ще мине опасно близо до Земята и според някои учени съществува вероятност от сблъсък.

"Предстои да проведем закрито заседание на научно-техническия съвет на организацията и да разгледаме възможностите за действие.

Според математическите разчети можем да направим в нужния срок космически апарат със специално предназначение, който ще позволи да избегнем сблъсъка" - посочва Перминов пред руски журналисти. Той потвърждава, че проектът ще бъде осъществен съвместно с Европейската космическа агенция и NASA.