Русия получи забрана да участва в големи международни състезания за четири години, като в това число влизат олимпийските игри в Токио 2020 и световното по футбол в Катар през 2022 г. Освен това страната е лишена от възможността да приема световни първенства.


Решението за едно от най-тежките наказания в историята на спорта е на изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция (WADA) и е взето единодушно на заседание в Лозана, обявиха от организацията. То е наложено заради манипулиране на данните от московската лаборатория.


"Русия получи пълна възможност да си подреди къщата и да се завърне в световната антидопингова общност за доброто на спортистите си и в името на спорта, но вместо това избра да продължи по своя път на измами и отрицание", заяви президентът на WADA Крейг Рийди.



Преди година WADA възстанови правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), за коено понесе много критики. Тогава страната изпълни условията, едно от най-важните от които беше да предостави данните от московската лаборатория. WADA отчете това като успех, но по-късно обяви, че получената информация вероятно е манипулирана.


Русия няма да може да използва знамето, химна и да се изписва името ѝ на олимпийски игри и други спортни събития. Спортистите, които докажат, че са чисти, могат да участват под неутрален флаг.


Русия има 21 дни да обжалва пред Спортния арбитражен съд в Лозана. Представители на РУСАДА вече заявиха, че ще има обжалване.


Въпреки наказанието руският национален отбор по футбол ще може да участва на европейското първенство, на което Санкт Петербург ще приеме мачове, тъй като надпреварата е организирана от УЕФА. Русия обаче няма да може да играе на световното по футбол в Катар през 2022 г.


Вицепрезидентът на WADA Линда Хелеланд заяви, че е настоявала за още по-тежко наказание. "Боя се, че това не е достатъчно. Дължим го на чистите спортисти", заяви тя.


"Това е най-големият скандал в спорта, който светът някога е виждал", добави Хелеланд. Според нея Русия трябва да се извини за болката, която спортистите и привържениците са понесли.