Президентът на РФБ Андрей Кириленко съобщи, че е възможно да си заслужава отмяната на лимита за легионери в руските отбори и да се види как играчите ще се адаптират към това.


"Разбира се, би ми се искало да играят повече руски баскетболисти. Но класата на играчите е невъзможно да се достигне без конкуренция. Просто е невъзможно.


Винаги се опитвам да моделирам ситуацията. Представете си, че сега в нашето първенство всеки клуб има право да привлече само двама чужденци. В този случай най-добрите клубове ще съберат всички най-добри в момента руски играчи . Но какво ще стане с четвъртия, с петия, с шестия, със седмия, с осмия в подреждането? Това по-скоро зависи от собствениците, от мениджърите и треньорите, а не толкова проблем с лимита. Ами ако треньорът не иска да играе с руски играчи или мениджърът няма да заложи на това играта да се върти около руснак?


Може би си струва въобще да се отмени лимита, в това виждам предизвикателство. Да се отмени и да се види как играчите ще се адаптират към това. Тази икономическа ситуация в момента може да бъде в полза за нашия баскетбол. Неизбежно е съкращаването на бюджети, клубовете трудно ще могат да привличат чужденци и ще бъдат принудени да изграждат отборите си от това, което е в наличност", казва Кириленко.