На 6 януари православната църква празнува Богоявление – третият по значимост  християнски празник през годината. С него се слага край на така наречените Мръсни дни, които започват от 25 декември.
Според библейската легенда на този ден е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.След три поредни потапяния във водите на реката тялото на Исус става духовно извисено, изгубвайки плътската си слабост.
В момента на Светото кръщение небето „се отваря” и Светият дух слиза при Христос като гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е моето благоволение.” Оттук идва и названието на празника-Богоявление.
Според народното поверие през нощта срещу празника небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива велика сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи, както и Йордановден на името на река Йордан, в която е кръстен Спасителят.
След празничната черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата, а млади мъже се хвърлят , за да го извадят. Вярва се, че този който го извади  бива здрав и честит през цялата година.   Той обикаля с кръста, а всички го даряват, вярвайки че им носи здраве и берекет за цялата година.
Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет.Ако времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и богата година.
За трета поредна година, този ритуал ще бъде извършен и в нашия град, в местността „Изворите”,  във водите на реката, извираща от манастира ”Варовитец”.За участниците в ритуала са предвидени награди, като най-голямата ще бъде за този, който извади Свещения кръст.
Ръководството на Община Етрополе кани жителите и гостите на града да присъстват на празника, който ще започне в 11.30 ч. на 06.01.2010 год. Ще има организиран транспорт. Автобусите ще тръгват от паркинга пред Спортната зала и от паркинга зад Община Етрополе в 10.45 часа.
Желаещите да участват в ритуала, могат да се запишат на тел.68 206 или в стая №206 на Общинска администрация Етрополе.

Снимката е от архива на сайта.