От тук нататък общината няма да дава парична награда за вадене на кръста на Йордановден. Богоявленският кръст се вади за здраве, а не за пари. Това каза кметът на Ботевград Иван Гавалюгов пред мъжете, които тази година участваха в ритуала по изваждане на кръста от водите на Стара река и влазоха в свада за него. От името на общината той даде на участниците 100 лева и ги призова да разделят справедливо парите помежду си.


За втора поредна година станахме свидетели на грубо спречкване за изваждане на богоявленския кръст. Наложи се отец Николай да хвърля кръста два пъти, тъй като първия път един от участниците го улови още във въздуха, а останалите се нахвърлиха върху него и започнаха да го дърпат от ръцете му. Скандалът за кръста се пренесе и извън коритото на реката. Присъстващите полицаи се опитаха да въдворят ред, но бяха блъскани, обиждани и дърпани за реверите от близки на участниците в традицията.


При второто хвърляне на повредения от ожесточеното дърпане кръст, във водата нагазиха двама мъже. По-бърз се оказа Митко Цолов /на снимка 41/, на 22 години, от Ботевград. Кръстът обаче му бе отнет от ръцете. Въпреки това Митко отправи своето пожелание към ботевградчани - здраве, благополучие и много късмет през новата година. Митко Цолов получи скромна парична награда и картичка с пожелание за истинския мъж от името на дружество „Орханиец”.


Поверието повелява, че този, който извади кръста от течащата вода на Богоявление, ще бъде благословен през цялата година няма да се разболява, а в семейството му ще цари здраве и благополучие.