На 6-ти януари православната църква отбелязва  Йордановден /Богоявление/, който е третият по значимост в християнската религия след Възкресение и Рождество Христово. В народната традиция се празнува Кръстовден, който носи названията и Водици, Водокръщи, Мъжки Водици.

Според библейските текстове на този ден Иисус Христос е покръстен от Св. Йоан Кръстител във водите на река Йордан.
Има предание, че свети Йоан Кръстител потапял до шията всеки човек, когото кръщавал и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Исус, Йоан Кръстител веднага се поклонил и казал, че той трябва да се кръсти при него. Но Исус влязъл във водите на река Йордан и тогава над него се отворили небесата, отгоре блеснала светлина, подобно на мълния, и духът божий във вид на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се глас, който казал: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".
Това е и причината денят да се нарича още Богоявление.

В 9 часа започва  празничната служба в църквите в Ботевград. Светият кръст ще бъде хвърлен в градския шадрават в 11.30 часа. Приема се, че успелият да извади Божия знак ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Ако кръстът бъде изваден заледен или времето е сухо и много студено, годината ще бъде добра и плодородна. На мястото, където е била хвърлена светинята пък, болните се изкъпват или напръскват, за да бъдат изцелени. Всеки вярващ измива лицето и ръцете си във водоема за здраве.

Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.

Днес имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.