Днешният час по история на учениците от 10 “д” класа на ПГТМ “Христо Ботев” се проведе в една от съдебните зали на Районен съд – Ботевград. Възпитаниците на професионалната гимназия възпроизведоха част от Нюрнбергския трибунал срещу държавни лица, замесени във Втората световна война и Холокоста по време на нацисткия режим. Процесите се провеждат в германския град Нюрнберг от 1945 до 1949 година.
Първият и най-известният е процесът срещу основните военни престъпници пред Международния военен трибунал, на който са обвинени 24 от най-известните лидери на Нацистка Германия. Той протича от 20 ноември 1945 до 1 октомври 1946 година.
Учениците се превъплатиха  в ролите на главните действащи лица в процеса. Съдът бе в състав: Гергана Тодорова – председател, и съдии Николай Бойчев и Даниел Иванов. Мартин Дачев бе главният обвинител по делото, а Цветомир Панчев и Йоан Проданов влязоха под кожата на главните защитници на обвиняемите. 
Съдебният състав носеше традиционни черни тоги. Обвинителите, подсъдимите и техните защитници се разграничаваха по цвят на облеклото. Първите бяха облечени в бели дрехи, а останалите – в черни.
Най-завладяващо бе, че учениците не се ограничиха в рамките на сценария. Те се впуснаха в разпален съдебен спор, който продължи повече от един учебен час. Обвинителите показваха снимки на жертви на фашистките агресори и изтъкваха факти за тяхната жестокост. Защитниците се стремяха да докажат невинността на обвиняемите. Отвреме-навреме се чуваше нервно потропване на химикалки, а съдиите често отправяха забележки към защитата за невъздържани изказвания и реплики, както се случва по време на истински съдебен процес.  
Чрез пресъздаването на Нюрнбергския процес, възпитаниците на ПГТМ “Христо Ботев” демонстрираха отлични познания по история на Втората световна война, която изучават в момента.
“Доволна съм от представянето на учениците”, каза пред наш репортер преподавателят по история Мая Върбанова. Тя изказва благодарност на председателя на Районен съд - Ботевград Илияна Цветкова за проявената отзивчивост.