Полицията е задържала престъпна група, занимавала се с разпространение на дрога във Враца. 8-членната банда е в полицейския арест за 24 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията на служителите на ОДМВР-Враца започнали вчера, след като към 13.25 часа получили сигнал от Центъра за спешна помощ за приет 28-годишен пациент. Той бил с множество травми по тялото, получени по думите му от нанесен побой.

Пред пристигналите на място криминалисти пострадалият наркозависим обяснил, че бил закаран с такси в местността „Пискавец", където трима го нападнали с бухалки, простреляли го в крака с въздушна пушка и побързали да изчезнат.

Разследващите бързо свързали случая с полицейска операция, проведена на 11 януари, когато в момент на доставка на дрога бяха задържани дилърът Н.Д. /27 г./ и клиентът му Д.Х.

При проверка на лек автомобил „Нисан" бяха заловени и известният на органите на реда за отглеждане на марихуана Ц.В./27г./ от Враца и спътниците му В.П./35г./- криминално проявен за кражби и хулиганство, и К.П./19г./. При претърсването на автомобила бяха намерени и иззети девет дози амфетамин, а у К.П.- пликче суха тревна маса, реагирала на канабис.

По тази версия криминалистите предприеха издирването на нападателите и скоро попаднаха в следите на л.а. "БМВ", управляван от Р.Д. /25 г./. Заедно с него задържаха М.Н./27г./ и Ц.В.

Малко по-късно служителите на реда засякоха и втората кола - „Нисан Съни". В автомобила бяха задържани В.П., Н.Д. и К.П.
В двете коли бяха открити и иззети бухалка, метален бокс, нож, два газ-сигнални пистолета, а при оглед  на разклона за с. Косталево, близо до пътен знак , бе намерена въздушната пушка.

В хода на операцията бе извършено претърсване в жилището  на Р.Д., където бяха открити още три газ - сигнални пистолета, въздушна пушка и 72 боеприпаса за нея, две везни - електронна и механична, бухалка. Рано тази сутрин в полицейски капан попаднаха и други двама техни съучастници К.К. /33 г./ и Д.Д. /27 г./.

Установено е, че именно те пресрещнали Д.Х. с такси и той приел поканата да го закарат до дома му. После таксито потеглило към врачанската местност, където останалите членове на бандата го нападнали и били. Поводът бил подозрението им, че наркозависимият ги е издал на полицията.

По информация на областната дирекция, четирима от групата са наркозависими, повечето от тях са натрупали богато криминално минало. Самият потърпевш е с регистриран грабеж от преди седмица, извършен на централен врачански булевард.

8-членната група е задържана за 24 часа, работата по документирането на цялостната им престъпна дейност продължава.