Денят на родилната помощ бе отбелязан тържествено в МБАЛ- Ботевград. Деца от детската градина “Иглика” поздравиха екипа на АГО с програма, специално подготвена за случая. По стародавен обичай малчуганите поляха на завеждащия отделението д-р Георги Шуманов да си измие ръцете. Възпитаницете на детската градина поднесоха на лекаря-специалист традиционни дарове – печено пиле, питка с мед и цветя. Към поздравленията се присъедини кметът Георгиев. Той пожела на екипа на Родилно отделение лично здраве, успехи в отговорната и хуманна професия. “Вие доказахте, че в ботевградската болница ще продължи да функционира едно силно работещо отделение. Тук съм, за да засвидетелствам уважение към вашия труд”, каза градоначалникът. Той поднесе голяма торта на д-р Шуманов и неговия екип.

Родилно отделение получи поздравителен адрес и 3000 лева от името на управителя на болницата д-р Филев. Приятното задължение по връчване на наградата изпълни главният счетоводител на МБАЛ Григор Гешев, тъй като д-р Филев подписва договор със Здравната каса днес.

Григор Гешев съобщи, че през миналата година през АГО отделение са преминали 1665 пациенти, с 642 повече в сравнение с 2008 год. Отчетени са дейности по 1541 клинични пътеки. Родените бебета за 2009 год. са 346, от тях 317 са жители на община Ботевград. През 2008 год. в местната болница са родени общо 237 бебета.

От началото на тази година в Родилно отделение са проплакали 17 бебета. Точно в 7 часа тази сутрин акушерският екип е изродил момченце, съобщи пред наш репортер д-р Шуманово. Той сподели, че в АГО работят още 3-ма лекари – д-р Карабинова, д-р Георгиева, д-р Билчев. Акушерките са и 9. С най-голям трудов стаж сред тях е Елена Лалова, а новото попълнение е Петя Милова.

“Не знам колко на брой бебета съм изродила, защото са много. Харесвам професията си, защото дава живот. За да си акушер, трябва да имаш голямо сърце, за да оказваш помощ в най-трудния момент, когато се ражда нов живот”, каза за botevgrad.com Елена Лалова.

Празникът на родилната помощ в МБАЛ продължи с коктейл. Лакомства имаше и за малчуганите от детска градина “Иглика”.