Момиченце се роди на днешния празник на родилната помощ в МБАЛ – Ботевград. То дойде на бял свят чрез секцио, извършено от д-р Георги Шуманов – завеждащ АГО в лечебното заведение, и от неговия екип. Бебето тежи 3.850 кг и е с ръст 52 см. Момиченцето и неговата майката – Теодора Стефанова от Литаково, се чувстват добре. Това съобщи д-р Шуманов.


В 11 часа в рапортната зала екипът на Акушеро-гинекологичното отделение прие поздравления по повод професионалния празник на работещите в родилната помощ. От името на управителя на болницата д-р Филип Филев, който е в едноседмичен отпуск, поздрав поднесе д-р Багелейски. „Пожелавам Ви да сте здрави и благодарение на Вас да се родят още много деца в местната болница”, каза той. Към пожеланията се присъедини и кметът Георги Георгиев. „Честит празник на всички. За Вас той е професионален, а за нас – емоционален, защото очакваме да се раждат повече деца в Община Ботевград”, каза той. Георги Георгиев връчи награда от 500 лева на Родилното. „Тази година сме по-скромни. Криза е.”, вметна градоначалникът.
Цветя на д-р Шуманов поднесе председателят на Общинския съвет Йорданка Лалчева.


Празничната програма на ЦДГ „Слънце” не се състоя заради грипната епидемия. От детското заведение съобщиха, че тя е заснета и ще бъде излъчена тази вечер по кабелната телевизия. Учители от ЦДГ „Слънце” поднесоха кошница с букети от здравец и кокичета, направени от техните възпитаници за екипа на АГО. 


От своя страна Д-р Георги Шуманов благодари на всички за вниманието. „Като екип работим добре. Миналата година в болницата бяха родени 305 бебета. За разлика от други болници, които са назад с повече от 10-15 на сто, ние сме напред с 7-8 на сто”, каза завеждащият АГО и допълни: „Изминаха пет години откакто оглавих отделението. През това време нямаме нито едно починало бебе, при родилките също всичко е наред, което говори за качествено свършена работа. Що се отнася до демографската криза – всеки ден се говори, отново сме назад като цяло в страната. Малцинствената част продължава напред. Българите раждат вече по-късно, и то по едно-две деца, за съжаление. Но това не зависи от нас. Който дойде да роди при нас, излиза с едно хубаво бебе.”.


В момента в АГО на МБАЛ - Ботевград работят 17 човека – петима акушер-гинеколози, девет акушерки и три санитарки.