С празнична програма, този път подготвена от Детска градина „Детелина” - село Врачеш, в МБАЛ Ботевград бе отбелязан Денят на родилната помощ /Бабинден/. Но тъй като тази година 21 януари /стар стил/ се падна в почивен ден, традиционното тържество в местната болница се състоя днес от 11 часа. Чрез песни, танци и стихове малчуганите, поздравиха екипа на Родилно отделение, както и лекарите, и медицинските сестри, които се грижат за здравето на новородените и децата. Разбира се, акцент в програмата, бе пресъздаване на народния обичай „миене на ръце”. Децата поляха на завеждащия АГО отделение д-р Доротея Георгиева да си измие ръцете и й подадоха бяла кърпа, с която да ги изтрие. Те отправиха пожелания за здраве и повече бебета в Родилното отделение на местното лечебно заведение през 2018-та. 


И тази година тържеството, посветено на Деня на родилната помощ, се превърна в истински празник за цялата болница. Изпълненията на децата зарадваха домакините, които, от своя страна, им благодариха с аплодисменти, лакомства и топло гостоприемство.   


Организатор на тържественото честване на Бабинден в МБАЛ е община Ботевград. Празникът бе уважен от кмета Иван Гавалюгов, зам.-кмета Борис Борисов и Николета Иванова – началник отдел „Хуманитарни и социални дейности”. 


Кметът поздрави екипа на Родилно отделение и пое ангажимент през тази година общината да закупи за нуждите на отделението чисто нов кувьоз. Той връчи на д-р Доротея Георгиева поздравителен адрес, в който се казва:    


Приемете моите сърдечни поздравления по случай Бабинден, един от най – почитаните български празници – Ден на родилната помощ, акушерите, родилките и здравето на децата! 


С признателност се обръщам към лекарите, акушерите и екипа на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ Ботевград - благодаря Ви за усилията и всеотдайността, които полагате ежедневно за раждането на нашите деца! 


Пожелавам Ви да продължавате да упражнявате високохуманната си професия и да поемате в ръцете си все повече новородени жителите на община Ботевград!


Нека бъдат леки и изпълнени с положителни емоции работните Ви дни! Бъдете здрави!