Въпреки че зимата се свързва с много положителни емоции и преживявания, като че ли основната представа за нея е усещането за подтиснатост, породено в най-голяма степен от липсата на достатъчно слънчева светлина.

Не допускайте обаче умората и унинието да ви завладеят. Предлагаме ви няколко прости правила, които ще ви помогнат да се чувствате жизнена и енергична в сивотата на студеното време.

Хранете се здравословно. Съставете си план за здравословно хранене - правилното хранене ще увеличи енергията ви. Какъвто и режим на хранене (диета) да изберете, убедете се, че храненето е балансирано и че няма да пропускате отделни хранения. Както не може да очаквате колата ви да се движи без гориво, така и вашият организъм има нужда от храна.

Това обаче не означава да посегнете към пакета с чипс, когато чувствате глад. Вместо това си пригответе в къщи храна, която да ви е подръка през деня - ябълки, моркови, сандвич. Колкото за напитките - има по-здравословни алтернативи на кафето. Защо не пробвате чаша зелен чай следващия път, когато ви се прииска да посегнете към поредната чаша кафе?

Бъдете физически активни. Човешките същества не са създадени, за да водят заседнал начин на живот. Опитайте се да намерите време за физическа активност поне 3-4 пъти седмично по половин час. Имайте също предвид, че дори и да няма нищо лошо в това да посещавате фитнес-зала, упражненията на чист въздух ще направят много повече за организма ви. Ако нямате друга възможност, опитайте се поне да ходите по 20 минути на ден - по време на обедната ви почивка, като част от маршрута ви до работното място или след работа в парка с домашния любимец.

Спете достатъчно. Звучи очевидно, но се опитайте да спите толкова, колкото е необходимо, за да се чувствате свежа и отпочинала. Различните хора имат различни нужди от сън, но е прието да се смята, че сън в рамките на 7-8 часа осигурява енергията, необходима за нормалното функциониране на организма.

Ако се чувствате изтощена, се опитайте да си лягате по-рано вечер. Индикацията, че сте получила достатъчно сън, е как се събуждате сутрин - отпочинала или изморена. Ако спите повече от 8 часа и пак се събуждате изморена, това може да означава, че спите прекалено. Ако напоследък не сте имала възможност да се наспите хубаво, опитайте се да си наваксате със следобеден сън. Понякога един дълбок двучасов следобеден сън може да зареди батериите ви така, че да се почувствате пълна с енергия.

Контролирайте стреса. Няма съмнение, че живеем в напрегнати времена, а стреса е една от основните причини за изтощение и умора. Въпреки че не може да се избяга напълно от стреса, може да елиминирате част от него с по-добро планиране и организация. Йогата и медитацията са също добър начин за намаляване на стреса и изпълване на организма с енергия.

Планирайте време за развлечения. Животът често се превръща в рутина, която ни изтощава физически и емоционално. Най-доброто, което може да направите за себе си в такава ситуация, е да намерите време за неща, които обичате да правите - кино, вечеря навън, разходка в планината, уикенд в леглото с книга в ръка...Каквото и да изберете, то трябва да бъде любимото ви занимание и ако е споделено с други хора - това да са любимите ви хора.