Повече от час продължиха дебатите по предложението на кмета Георгиев за преминаване на детска ясла “Детелина” на административно подчинение на ОДЗ “Иглика” в Ботевград.
“Основният мотив за предложението е намаляване на броя на децата. В детската ясла учат 16 деца за които се грижат 15 човека. Ще се наложи да намалим персонала с 4-5 човека с цел свиване на разходите за заплати. Икономисаните средства ще отидат за издръжка на детските градини”, обясни кметът Георги Георгиев.
На предложението на градоначалника се противопоставиха съветниците от опозицията. Петя Кочкова заяви, че е “изключителна злонамереност да се броят децата през зимата”. Тя каза, че общината няма икономическа изгода да закрива яслата, след като държавата отпуска повече средства за издръжка на децата в детската ясла, отколкото за издръжката им в обединените детски заведения.
Съветникът Антон Стоянов също попита каква е икономическата изгода за общината от закриване на детската ясла.
Арх. Маринов бе категоричен, че няма да подкрепи предложението. “Не е искано съгласието на Министерството на здравеопазването, освен това общината е в цветущо финансово състояние, според представения отчет за управление, и не е целесъобразно да закрива детската ясла”, мотивира се съветникът.
Думата бе дадена и на директора на детската ясла “Детелина”. “В момента в детската ясла за двете групи има 40 деца, с 8 деца повече от норматива. Съгласно Наредба №26 от 18.11.2008 год. тези две яслени групи може да съществуват като самостоятелна ясла с 8 души персонал – на 2 групи по 2-ма човека за първа и втора смяна, плюс завеждащ ясла, домакин, огняр, готвач на половин щат и перач на половин щат. “Какъв е смисълът яслата да премине към ОДЗ “Иглика”, след като двете групи остават в същата сграда. Това означава, че разходите за ток вода и парно ще са същите и ще са за сметка на общината, а заплатите на персонала са държавно финансиране и не може да се каже, че се прави икономия от тях. Също така трябва да се има предвид, че храненето на децата от 1 до 3 години не е като храненето на деца от 3 до 6 години. В яслите и градините се готви по различни рецептурници и изискванията са различни. Освен това съгласно Решение №937 от 08.12.2009 год. на Министерски съвет издръжката на 1 дете в ясла е 2417 лева, а на дете в яслена група на ОДЗ – 2089. Тогава за какви икономии може да става въпрос, какъв е смисълът да се закрива детската ясла и да се сформират две нови яслени групи в ОДЗ “Иглика”. Ако смятате, че това е крайно наложително, то по-добрият вариант е тези две групи да бъдат филиал на детска ясла “Здравец”. Тогава поне децата ще се хранят по един рецептурник, съобразно тяхната възраст и условията за тяхното отглеждане ще са един и същи”, обясни  Марийка Иванова.

“Няма значение откъде се отпускат парите за издръжка на децата. Това са пари на българските данъкоплатци. Не е целесъобразно да се поддържа толкова голям персонал при условие, че децата намаляват”, заяви Георги Георгиев.

"Това не е вярно, след като в Ботевград бяха построени детска градина и училище", контрираха съветници от опозицията.

Срещу предложението за преминаване на детска ясла “Детелина” на административно подчинение на ОДЗ “Иглика” гласуваха 10 съветници, а 16 подкрепиха докладната на градоначалника.