“Общинският детски комплекс е фиктивна история. Той е лишен от съдържание и аз няма да плащам заплати на хора, които не работят” – заяви кметът по време на днешното заседание, когато се обсъждаше докладната за закриване на ОДК. Съветниците от опозицията Петя Кочкова, Цеца Христова и Цветан Коцев изразиха мнение, че не трябва да се пристъпва към тази драстична мярка при условие, че Общинският детски комплекс организира свободното време на учениците. Кочкова предложи да се обмислят по-привлекателни форми за извънкласни дейности на децата. Отношение по въпроса взе и директорът на ОДК Цветолюб Савов. Той изтъкна, че е съгласен да се промени формата на работа, но да не се предприема закриване. “В момента към ОДК функционират школи по шахмат, тенис на маса, баскетбол, изобразително изкуство, аеробика и други, към които определено има интерес. Смятам, че не трябва по средата на учебната година да лишаваме децата от възможността да ги посещават” – каза Савов. Той информира съветниците, че Общинският детски комплекс има спечелен проект към Министерството на образованието, по който са отпуснати 9 000 лв. В момента от тях са усвоени 5000. “Ако гласувате за закриване на ОДК, има опасност МОН да поиска да бъдат върнати тези пари в пълен размер” – обясни още той.

Кметът изслуша всички доводи против предложението си. Той обаче бе категоричен, че общината няма да похарчи нито лев за ОДК. В крайна сметка осем съветници от опозицията не подкрепиха проекта за решение.

По предложение на Мила Младенова в края на април Комисията по духовни дейности в ОбС ще представи докладна пред местните депутати за създаването на алтернативна форма на ОДК, като преди това ще бъде направено проучване сред учениците какви извънкласни дейности представляват интерес за тях.