Разбит е международен канал за трафик на хероин, преминаващ от Турция през България, за страните от Европейския съюз.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР, като уточниха, че операцията е осъществена в сътрудничество с турските и испанските власти.

Организатор на канала е Р.Й. от Кюстендил, а негови помощници - М.Ш. от с. Владимирово и Ю.И. от с. Подайва, Разградско.

В схемата били включени Н.Н. от Каолиново и Я.Р. от Пазарджик. Задачата им била да пренесат контрабандно наркотици през българската граница, поясняват от МВР.

От там допълват, че разкриването на случая е започнало в началото на октомври миналата година, когато на влизане в страната през ГКПП - Малко Търново спецполицаите от ОДМВР-Бургас задържат българския гражданин Н.Н. с 28 кг хероин.

На 16 октомври на ГКПП -Калотина е засечен неговият „колега" Я.Р. при опит да напусне страната. Под предната седалка в колата му са открити други 28 кг хероин, разпределени в 54 пакета.

Спецполицаите са установили данни за съпричастност на задържаните към дейността на организирана престъпна група за незаконен трафик на наркотици към страни от Европейския съюз.

В резултат на съвместните действия на българските и испанските власти на 6 ноември 2009г., в момент на сключване на наркосделка за 15 кг хероин в испанския град Бургос, е задържан организаторът на международния канал Р.Й. заедно с трима българи и португалец.

Р.Й. е настанен в испанския следствен арест и към него е повдигнато задочно обвинение за наркотрафик в големи размери.

На 27 януари Ю.И. е задържан в дома му в родното му село и доведен в Бургас, където му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража" за 72 часа.

По време на разследването е установено, че неговият съучастник - М.Ш. е в чужбина. Предприета е процедура по искане на европейска заповед за ареста му.

Спрямо него ще бъде повдигнато задочно обвинение за наркотрафик в големи размери.

От МВР допълват, че са проведени претърсвания и изземания от домовете, квартирите и автомобилите, ползвани от двамата, при които са събрани допълнителни доказателства, уличаващи ги в наркотрафик в големи размери.

По-късно днес предстои заседание по искането на Бургаска окръжна прокуратура за вземане на постоянна мярка „задържане под стража".