Oсновните грешки, които много хора допускат:

1. Полезно ли е при температура да се завием добре и да се изпотим?
Определено не. Завивайки се под топлите одеяла, ние изкуствено поддържаме висока външна температура, което вреди на терморегулирането на самото тяло. Поради това се увеличава натоварването на сърцето и съдовете, което може да предизвика сърцебиене, задух и повишаване на кръвното налягане. Температурата може да се намали най-ефективно чрез обтриване с прохладна вода или студен компрес на челото.

2. Необходимо ли е да "пазим леглото"?
Няма причина кихащия или кашлящия човек да бъде прикован към леглото. При продължително лежане се намалява вентилацията на белите дробове и бронхите и в тях могат да започнат застойни явления.

А отчитайки това, че инфекцията има свойството да се "спуска" надолу към дихателните пътища, рискът за получаване на бронхит или възпаление на белите дробове е по-голям при тези, които воъбще не стават от леглото. Така че болният може спокойно да се разхожда, но у дома. Единственото, от което трябва да се пази, е течението.

3. Болният трябва да се храни често и по много.
И това не е препоръчително. За преработването на храната, богата на белтъчини и мазнини, са необходими много енергия и време. А всички сили на организма в такъв момент трябва да са насочени към борбата с инфекцията. Така че количеството на местните бульони трябва да се сведе до минимум.

Необходимо е да се приемат продукти, които лесно се преработват и не се задържат в червата - плодове, пресни и задушени зеленчуци, варена или задушена риба, сокове. Водата ще ви помогне да изведете навън отделените от организма вредни вещества, както и тази част от приетите медикаменти, която иначе се застоява в черния дроб.

4. Най-доброто средство за настинка е чай с малини или други подобни.
В плодовете от типа на малините наистина се съдържат определено количество салицилова киселина и затова сварените малини или сладкото от тях притежават свойствота да понижават температурата и да предизвикват потене.

Но малините и другите плодове от този тип са противопоказни при сърдечни заболявания, тъй като може да предизвикат аритмия или да намалят работата на бъбреците. Затова специалистите препоръчват билковите чайове.