Обилният снеговалеж не попречи на традиционното тържество, организирано от община Ботевград, по повод днешния празник Трифон Зарезан. Десетки жители на Ботевград се събраха на голямата поляна в Зелин, за да отбележат заедно Деня на винари, лозари и кръчмари. Той започна с тържествена литургия, отслужена от отец Борис. 

И тази година бе изпълнена традицията по коронясването на Царица на лозята и Цар на виното.
Парата от обредния хляб се падна на Йорданка Петрова. Тя е неомъжена, работи в отдел “Инвестиции” на община Ботевград. Миналогодишната Царица на лозята Мартина Маринова короняса новата царица. От своя страна Йорданка Петрова отправи пожелание към хората за здраве, късмет и берекет през тази година.

Комисия по дегустация, която бе в състав: Васил Йошовски – шеф на противопожарната служба, Петко Колев – завеждащ спорта в общинската администрация, и Иван Иванов, главен експерт по селско стопанство в общината, имаше за задача да избере Цар на виното. Тази година титлата бе присъдена на Цанко Тодоров – собственик на магазини за обувки в Ботевград. "Неговото вино покрива критериите за цвят, вкус и аромат", категорични бяха от комисията. Миналогодишният Цар на виното Цветан Вушовски предаде короната на Цанко Тодоров. "Титлата е заслужена, защото Цанко произвежда вино за собствена консумация повече от 17 години. То е с отлични вкусови качества, както се казва "мъжко вино", казаха пред наш репортер близки на новия Цар на виното. 

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха представителният духов оркестър и самодейни състави при пенсионерските клубове в Трудовец и Литаково. За всички имаше курбан чорба. Тя бе приготвена от 4 овце, специално дарени на община Ботевград за днешния празник.