След изиграването на последната среща от втория етап на Националната лига стана ясно и класирането в нея. То ще бъде използвано в жребия за купата на страната  след като отборите мислено се разделят на първа и втора четворка.
 
Тимовете, дадени над пунктира ще бъдат поставени при жребия за купата на страната. Това са Лукойл Академик, Левски, Евроинс Черно море и Балкан. Нещо повече, жребият ще бъде дирижиран и за полуфиналите така, че първия (Лукойл Академик) и втория (Левски) тим в класирането да не се срещнат на по-ранен етап от финал. 
 
Напомняме, че според правилата при еднакъв актив между два или повече отбори следващият критерий са броя победи-загуби в мачовете помежду им. Ако и той е равен, то класирането между отборите с равен брой точки се прави въз основа на коефициент от броя отбелязани точки, разделено на броя получени точки само в мачовете между тимовете с равен актив.
 
Оформиха се две тройки отбори с еднакъв точков актив. Балкан е най-добре в първата след като има 3 победи и само една загуба в мачовете срещу Евроинс Черно море и Ямбол до момента. Варненци са 2-2, докато Ямбол имат една победа и три загуби в тази въртележка и са последни в нея.
 
В долната тройка всички отбори са с еднакъв брой победи и загуби помежду си - 2 победи и 2 загуби. В съотношението брой вкарани, разделено на брой получени точки в мачовете помежду си най-добре е Черноморец, следван от Рилски спортист и накрая Спартак Плевен.
 
НБЛ – МЪЖЕ, Сезон 2009/10
 

Класиране след втория етап (14 изиграни кръга):


1. Лукойл Академик12-2

2. Левски 11-3

3. Балкан 6-8 (3 победи и 1 загуба)

4. Черно море 6-8  (2 победи и 2 загуби)
------------------------------------------------------

5. Ямбол 6-8 (1 победа и 3 загуби)

6. Черноморец 5-9 (коефициент 1.0300)

7.Рилски спортист 5-9 (коефициент 0.9910)

8. Спартак Плевен 5-9 (коефициент 0.9760)