Остава само един кръг от редовния сезон от първенството на Националната баскетболна лига. Именно след завършването му ще стане известно и крайното подреждане, което ще определи както четвъртфиналните двойки, така и домакинските предимства до финала.


Преди този последен кръг, който ще бъде във вторник, 24 април, три отбора заемат първите три места с еднакъв актив от 40 точки. Това са Балкан с 18 победи и 5 загуби, и Левски Лукойл и Академик Бултекс 99 с по 17 победи и 6 поражения. На четвъртото място е Рилски спортист с 16 победи и 7 загуби, самоковци почиваха в играния вчера предпоследен кръг.


Именно с Рилски спортист е последната среща на Балкан. Тя е във вторник от 18.30 часа в Арена Ботевград. В същия час започват и останалите мачове, а те са Левски Лукойл - Академик, Академик Бултекс 99 - Берое и Ямбол - Черно море Тича.


Какви са вариантите за класиране на Балкан? Единствената възможност зелените да заемат първото място в редовния сезон е те да победят Рилски спортист, но и Берое да спечели гостуването си в Пловдив. Ако обаче и Балкан, и Академик Бултекс 99, и Левски Лукойл победят своите съперници, то балканци ще останат на трето място. От получената в този случай  тройна въртележка между трите отбора. Балкан е в най-неизгодно положение.


Основание за това е правилникът на ФИБА. В раздела "Класиране" той гласи:


КЛАСИРАНЕ НА ОТБОРИТЕ

 

Г.1 Процедура

Г.1.1 Класирането на отборите става в зависимост от събраните от тях точки от техните победи и загуби.

 

За победа се дават 2 точки, при загуба се дава една

точка /включително и при загуба поради липса на състезатели/ и при служебна загуба - 0 точки.

 

Г.1.2 Тази процедура се прилага за всички състезания по системата всеки срещу всеки

.

Съгласно този правилник, при тази тройна въртележка Балкан събира 8 точки - 5 от срещите с Левски Лукойл / 2 победи и 1 загуба/ и 3 от мачовете с Академик Бултекс 99 / победа, загуба и служебна загуба, при която точка не се получава. А Левски Лукойл и Академик Бултекс 99 ще имат по 9 точки. Така че при това положение Балкан ще стане трети.

 

Ако Балкан загуби домакинството си на Рилски спортист, той отива на четвъртото място.

 

От изброените варианти се вижда, че Балкан не може да заеме единствено второто място в класирането на редовния сезон.

Четвъртфиналната плеойфна серия започва още другата седмица - в неделя, 29 април. В нея се играе до 2 победи от 3 мача. Като в първия домакин е отборът с по-задно класиране.