Рентгеновото отделение на Многопрофилна болница за активно лечение – гр. Ботевград бе домакин на урок по физика, посветен на Рентгеновите лъчи, на техния откривател и на приложението им в медицината. Инициатори на проявата са учениците от Х “д” клас на Професионалната гимназия по техника и мениджмънт “Христо Ботев” и техният преподавател по физика Тодор Василев. Проявата бе реализирана със съдействието и личното участие на д-р Анжела Ангелова, рентгенолог в местната болница. 

Откритият урок започна с резюмето на ученичката Гергана Тодорова, която представи сведения за живота и научните изследвания на великия немски физик Вилхем Рьонтген (1845 – 1923) - носител на първата присъдена Нобелова награда по физика за откриването на така наречените от него Х-лъчи, разпространяващи се в късовълновата област на електромагнитното лъчение с дължина на вълната от 10 nm до 10 -3 nm.

Ученикът Николай Бойчев представи устройството и принципа на действие на рентгеновата тръба за получаването на невидимите и опасни за човешкия организъм рентгеновите лъчи, а Цанко Цолов - информация за приложението на рентгеновите лъчи в медицината. Във втората част на урока д-р Анжела Ангелова говори за основните методи на съвременната рентгенова диагностика – рентгенография и рентгеноскопия. Интересен за учениците бе начинът на изработване на рентгеновите снимки върху фотографска плака и разчитането им на специално визуално табло с луминесцентно излъчване. Показани бяха различни рентгенови снимки на крайници, гръден кош, гръбначен стълб, вътрешни органи и други. Впечатлена от любопитството на учениците, д-р Ангелова разказа и за други видове рентгенова диагностика. Истинско вълнение настъпи, когато учениците посетиха залата за компютърна томография с разположения в нея съвременен компютърен скенер и видяха изображенията, които записва на определени срезове в дълбочина на дадена част от мозъка. Това предизвика поредица от въпроси към домакина, свързани с дейността на апаратите, за методите на работа, за болестното състояние на човек, за облъчването на организма и др. Подробно бяха обяснени начините за предпазване на лекарите и пациентите от рентгеновото облъчване.
Учениците и техният преподавател благодариха на д-р Ангелова за участието й в открития урок. Той завърши с викторина по темата.