Сауната е едно от хубавите - практични, че и приятни открития на човека. Тя е полезна както за външния вид, така и за здравословното състояние на организма и е истинско удоволствие, особено през зимата. Разбира се, има правила при използването й, които трябва да се спазват, за да бъде процедурата ефективна и да не се превърне в риск за здравето.
С този материал ви предлагаме едно кратко своеобразно ръководство за това как е правилно да използвате сауната.

Температурата
Температурата в сауната трябва да бъде до 130 градуса. Тази горещина се понася по-лесно за сметка на ниската влажност на въздуха - 10-20%. В тези условия човек се поти най-силно.

Как се използва
В сауната човекът седи, лежи и се поти. Преди нея трябва да вземете душ, но след това задължително трябва да се избършете добре със суха хавлия и в никакъв случай да не си мокрите главата - косата трябва да бъде суха.

Облеклото
Желателно е в сауната да бъдете без дрехи. Задължително си вземете хавлиена кърпа, върху която можете да седнете на горещите пейки и специална шапка за глава, с която да защитите мозъка си от прегряване.

Процедура
Препоръчително е първото стоене в сауната да продължи до 3-4 минути, след което си вземете прохладен душ (18 градуса на водата) и след пауза от 20-30 минути отново влезте в сауната, но вече за 10-15 минути. След второто излизане си вземете още по-прохладен душ и може да потретите процедурата. Не забравяйте, че целият сеанс не трябва да продължава повече от 3 часа.
Косата се измива по време на последното къпане, а кожата задължително се намазва с лосион или тоалетно мляко за тяло.

Колко пъти седмично
Ако сте относително здрави, може да посещавате сауната толкова пъти през седмицата, колкото желаете.

Маски за сауната
Сауната влияе благоприятно на кожата - тя отпушва порите и почиства кожата от мръсотията. Маските трябва да се правят след сауната. Докато кожата на лицето е добре напарена, нанесете ексфолиант за лице, а след това овлажняваща маска със всичко, което ви е под ръка : кисело мляко, сметана, плодове, краставица, жълтък с лимон и малко зехтин.

Храна и напитки преди и след сауна
Преди и след сауна не се препоръчва приемането на тежка храна и алкохолни напитки. След сауната се усеща чувство на жажда и глад и затова е необходимо да попълним водно-солевия баланс в организма. Затова след приключването на процедурата пийте вода, зелен или билков чай и хапнете нещо.