Управителят на НОИ Сотир Ушев е подал оставка по лични причини, съобщиха за Дарик от пресцентъра на ведомството. Оттам отказаха повече информация.

Сотир Ушев е роден на 17 август 1960 г. в село Сатовча, област Благоевград. Придобил е бакалавърска степен в ВВТУ "Тодор Каблешков" специалност "Експлоатация на ж.п.техника", а през 2005-а завършва степен бакалавър в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", специалност "Икономика на труда". Има магистратури по "Международни отношения" от Киевския университет, "Социален мениджмънт" от УНСС, "Маркетинг" от Шуменския университет.

От 1981 г. до 2000 е военнослужещ. Работил е като директор на военноинвалиден дом, като началник управление в ДП"Транспортно строителство и възстановяване", като заместник началник управление на Войски на Министерство на транспорта и др.

През 2003 постъпва в Агенцията за социално подпомагане, като за месеци е бил ръководител на инспектората, главен секретар, а в последствие заместник изпълнителен директор. През декември 2003-а става изпълнителен директор на агенцията, като заема този пост до 21 май 2009 година. Тогава е избран от Народното събрание за управител на Националния осигурителен институт.