Възобновяването на темата за смъртта на Ахмед Емин е доказателство, че между ДПС и ГЕРБ има тайно споразумение. Такава интерпретация направи лидерът на РЗС Яне Янев в парламента. От "Ред, законност и справедливост" поискаха да бъде създадена анкетна парламентарна комисия, която да разпита всички лица, свързани със смъртта на Емин.

Според формацията е недопустимо „смъртта на човек, изпълняващ особено съществена функция в партията мандатоносител и лично отговарящ за публичните финанси, да бъде набързо потулена". Въпреки това РЗС имали съмнения, че Ахмед Емин имал връзки с тайните служби в България.

Ето какво каза още Яне Янев: „Само и единствено парламентът е в състояние да изслуша министър-председателя, главния прокурор, председателя на ДАНС, шефа на следствието, всички политически лидери и ръководства и да осъществи това, което е осъществявано при разследване на аналогични операции в други държави, в това число Франция, Италия, САЩ. Ние трябва да се поучим от европейския пример, а не да правим милиционерски постановки, съшити с бели конци, които обслужват определени среди в управляващата партия".

В същото време РЗС поиска да се създаде и още една анкетна комисия в парламента, която трябвало да разследва връзките на задържаните в операциите „Наглите" и „Октопод" лица с партии и политически лидери. Така щяло да се види, че РЗС няма нищо общо с бившата барета Алексей Петров, който се намира в следствения арест и е подсъдим в организирането на престъпна група.